Sabotage mot grävmaskin – skador för 150 000

En grävmaskin vid vägbygget utanför Målilla har utsatts för sabotage. Enligt polisanmälan ska någon ha hällt vatten i bränsletanken.

En av grävmaskinerna som jobbar på vägbygget utanför Målilla har utsatts för skadegörelse. Misstanken är stark om att någon har hällt vatten i bränsletanken.

En av grävmaskinerna som jobbar på vägbygget utanför Målilla har utsatts för skadegörelse. Misstanken är stark om att någon har hällt vatten i bränsletanken.

Foto: Axel Öberg / SvD / TT

Målilla2021-10-06 17:00

Vattnet i bränslet orsakade motorskador som kostar i storleksordningen 150 000 kronor att reparera.

– Företaget har kontrollerat sina egna bränslecisterner som de använder, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn, och där har man inte hittat något vatten. Därför misstänker företaget att det är någon utomstående som varit framme och hällt vatten i tanken.

Händelsen inträffade i förra veckan, men det är först nu som polisanmälan gjorts om den här omfattande skadegörelsen.

– Det är väldigt vanligt med dieselstölder i våra maskiner, säger Pierre Olsson på det drabbade företaget. Men att någon har hällt vatten i dieseltanken har jag inte varit med om tidigare... 

Eftersom kontrollen av den egna cisternen inte visade något vatten, är misstanken stark om att någon försökt sabotera.

I vilken mån det också har försvunnit diesel vid händelsen är dock oklart, men enligt Pierre Olsson kan det inte röra sig om några större mängder, eftersom det inte synts på bränslemätaren.

På det hela taget verkar vägbygget utanför Målilla vara väldigt hårt ansatt av bränsletjuvar.

– Alla maskinförarna som jobbar på vägbygget har någon gång upptäckt att de blivit bestulna, säger Pierre Olsson. Inte alltid så stora mängder kanske 20-30 liter, men man har hittat tanklocken liggande vid sidan av. Dieselstölder är ett stort problem för oss.

I dagsläget finns inga vittnesuppgifter om att någon har sett eller hört något av händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!