Satsning på flera hundra miljoner planeras – nära motorarenan

En solcellssatsning på flera hundra miljoner kronor planeras strax söder om Målilla.

De två områdena där Landinfra planerar att bygga solcellsanläggningen är markerade med lila färg på kartan.

De två områdena där Landinfra planerar att bygga solcellsanläggningen är markerade med lila färg på kartan.

Foto: Landinfra

Målilla2024-07-12 17:55

"Landinfra har funnit en lämplig plats för arrendering av mark för etablering av solcellspark söder om Målilla tätort i Hultsfreds kommun", står det i ett samrådsunderlag som har skickats till kommunen och länsstyrelsen.

Landinfra är ett bolag som utvecklar projekt inom förnybar energi, och nu planerar man alltså en storsatsning utanför Målilla.

"Om det här projektet byggs som vi planerar är det en satsning på flera hundra miljoner kronor i Hultsfreds kommun. Men det beror på projektets slutliga omfattning", skriver Mattias Hennius, kommunikationschef på Landinfra, till Vimmerby Tidning.

undefined
"Området består idag till stor del av produktionsskog", skriver Mattias Hennius, kommunikationschef på Landinfra.

Varför har ni valt just området söder om Målilla och vad finns på den marken i dag?

"Området har bedömt goda markförhållanden och ligger nära möjlig elnätanslutning och lämpar sig baserat på det vi vet om området idag väl för en etablering av storskalig solkraft. Området består idag till stor del av produktionsskog."

Närmare bestämt planerar företaget att bygga anläggningen på fastigheten Kvillerum 1:1.

"Anläggningen kommer att producera fossilfri el i cirka 40 år och ha en total installerad effekt på upp till cirka 50 MW", skriver Landinfra i samrådsunderlaget.

Som jämförelse får solcellsparken som just nu byggs på Hultsfreds flygplats, och som väntas bli den hittills största i Sverige, en installerad effekt på 100 megawatt.

undefined
De två områdena där Landinfra planerar att bygga solcellsanläggningen är markerade med lila färg på kartan.

Planen är att solcellsparken med tillhörande batterilager och transformatorstationer ska delas upp i två områden, varav det ena är beläget cirka en kilometer sydväst om Målilla tätort. Det andra delområdet ligger cirka 2,5 kilometer sydväst om Målilla – nära speedwayklubben Dackarnas hemmabana Skrotfrag Arena.

– Det är inget jag ens har hört talas om, säger Jon Lindberg som sitter i styrelsen för Dackarna.

– Men jag tror inte att det påverkar oss på något sätt. Vi har vårt område, så det är orört.

Området som Landinfra vill bygga solcellsparken på är totalt 55 hektar stort. Den planerade elproduktionen uppgår till 50 gigawattimmar per år, vilket motsvarar el till cirka 10 000 svenska villor eller 16 000 lägenheter.

Har ni något samarbete med ägaren till Skrotfrag Arena?

"Vi planerar inte att etablera solkraft på mark som tillhör motorbanan och vidare har vi inte heller något direkt samarbete med dem som driver banan idag. Frågor som denna är något som kommer utredas vidare i samrådsfasen där vi kommer prata och begära in synpunkter från berörda, såsom ägaren till motorbanan", skriver Mattias Hennius.

undefined
Ett av delområdena för solcellsparken ligger nära Skrotfrag Arena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!