Dags för de äldre att flytta in på "nya" Hemgården

Det börjar närma sig högtidsdagen, när de boende på Hemgården får flytta in i sina nybyggda lägenheter. Personal, som ingått i inredningsteamet, lägger sista handen vid att skapa den där hemtrevliga känslan som är målet.

"Här, i en av de ljuvliga matsalarna, kan man slå slig ner och vila trötta ben", demonstrerar Susanne Ragnarsson och Karolina Palmkvist under rundvisningen på nya delen av Hemgården, som börjar bli klar för inflyttning. På fredag nästa vecka ska första gemensamma måltiden ätas här, sedan avdelning efter avdelning flyttats över.

"Här, i en av de ljuvliga matsalarna, kan man slå slig ner och vila trötta ben", demonstrerar Susanne Ragnarsson och Karolina Palmkvist under rundvisningen på nya delen av Hemgården, som börjar bli klar för inflyttning. På fredag nästa vecka ska första gemensamma måltiden ätas här, sedan avdelning efter avdelning flyttats över.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2021-07-30 18:00


– Visst tänkte vi oss den här krukan här på den här fönsterbrädan, säger Karolina Palmkvist när hon ställer två blommor på plats i entrén.

Hon och Susanne Ragnarsson är två ur personalen som ingår i det team som fått förtroendet att vara med och tycka till om inredningen. Noggranna val har gjorts längs hela resan för tapeter, mattor, lampor, möbler – ja, egentligen precis allt.

– Chefen Charlotte Sternell har egentligen bara påverkat en del färgval, önskat att det ska vara mycket färg för att det är bra för dementa, annars har vi haft väldigt fria händer, säger Susanne Ragnarsson och piffar till en av många kuddar som ska ligga i soffan i tv-rummet där terrakotta mixats med mossgröna, väldigt snygga gardiner, som faller tungt mot golvet.

– Titta, nu är det både gräs och buskar utanför, det var det inte innan vi gick på semester, fyller Karolina Palmkvist i, samtidigt som hon tittar ut genom fönstret som vetter mot baksidan.

Där utanför är det en vidunderlig utsikt över böljande fält med rågvete. Tanken slår mig att det sannolikt finns flera boende på Hemgården som sått och skördat just rågvete, eller något annat sädesslag för den delen, under sitt liv som jordbrukare.

Det är Karolina och Susanne som varit och köpt "piffet", som nu ska på rätt plats utifrån den plan de har. Blommor ställs i krukor och får sin nya plats på fönsterbrädorna, kuddarna pryder snart sofforna, batteridrivna ljus sätts i ljusstakarna och vaser fylls med konstgjorda blommor.

– Vår strävan har hela tiden varit att det inte ska bli institutionsaktigt, utan att det ska kännas "hemma", säger Susanne Ragnarsson.

– Vi vill det ska passa de äldre och vara funktionellt, samtidigt som vi strävat efter en balans mellan nytt och gammalt, tillägger hon.

Så det nyinköpta är mixat med flera av Hemgårdens befintliga möbler, som renoverats för att passa in. 

– Flera broderade tavlor exempelvis, de får följa med över, likaså den gamla kökssoffan som stått i entrén, säger Karolina. Den har många legat och sovit i. Vi vill gärna att de boende ska ha kvar lite av det de är vana vid.

Annars är det inte mycket igenkänningsfaktor från gamla delen av Hemgården.

– Vi tycker det blev väldigt bra, det ska bli kul att flytta in, säger Karolina och Susanne nickar instämmande.

Redan nästa vecka är det dags. Då flyttas avdelning för avdelning in i lokalerna som doftar nytt, har högt i tak och betydligt mer ljusinsläpp än den gamla delen.

Det finns ledstänger på väggarna, i fall att någon skulle vilja hålla sig i något, på toaletterna är det justerbar inredning för att underlätta för de boende att klara sig själva och samtliga lägenheter har egen tvättmaskin.

Här finns gott om gemensamhetsutrymmen, så eventuellt förverkligar man tanken på ett "Elvisrum". Många gillar just Elvis, får jag förklarat för mig.

En annan nyhet som värdesätts extra en varm dag som denna är kylan i lokalerna, som ger en behaglig temperatur överallt.

– På fredag kväll ska alla vara på plats i sina nya lägenheter, då ska vi äta kvällsmat här ihop, säger Susanne.

Vilken är er spontana tanke nu, när vi sitter här i de fina gemensamhetsutrymmena?

– "Äntligen". En flytt har varit så långt bort, vi började ju följa nybygget i mars 2020 och nu är vi där när vi kan flytta in. Det känns väldigt inspirerande.

Nytt blandas med gammalt, för igenkänningsfaktorn. Susanne Ragnarsson hänger upp en broderad tavla med texten "Lycka är att minnas gårdagen, drömma om morgondagen och leva idag".
Nytt blandas med gammalt, för igenkänningsfaktorn. Susanne Ragnarsson hänger upp en broderad tavla med texten "Lycka är att minnas gårdagen, drömma om morgondagen och leva idag".
Hemgården

• Särskilt boende på Vetlandavägen 55 för personer med demenssjukdom.

• Etapp ett består av 27 lägenheter, matsalar samt aktivitets- och gemensamhetsutrymmen.

• Efter semestern inleds etapp två, där 27 lägenheter ska byggas om till 23 större. Den delen rymmer även ett tillagningskök och en restaurangdel som ska vara öppen för andra pensionärer och anhöriga samt en träffpunkt. Här får också hemtjänsten nya lokaler. Beräknad inflytt i september 2022.

• Beräknad kostnad: 111 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!