Snart börjar bygget av nya brandstationen i Rosenfors

Inom kort drar upphandlingen av nästa nybygge i kommunen igång. Nu är det den nya brandstationen i Rosenfors som är i pipeline.

Tomten är avröjd, snårskogen är borta. Snart börjar bygget av den nya brandstationen i Rosenfors. Upphandlingen görs inom kort och sedan är det full fart, berättar Mikael Pettersson, fastighetschef.

Tomten är avröjd, snårskogen är borta. Snart börjar bygget av den nya brandstationen i Rosenfors. Upphandlingen görs inom kort och sedan är det full fart, berättar Mikael Pettersson, fastighetschef.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-05-06 10:21

– Vårt uppdrag är att ta fram ett underlag för upphandlingen. Det har vi gjort, och det ska nu överlämnas till upphandlingscentralen i Västervik, som sköter själva upphandlingen och utser entreprenör för bygget, säger Mikael Pettersson, fastighetschef på AB Hultsfreds Bostäder.

Underlaget ska vara klart i maj, sedan tar upphandlingen en tid, och överklagningstid. Men om allt fungerar kan bygget komma igång till hösten.

– Men innan dess måste infrastrukturen i området ordnas, säger Pettersson.

– Vägen in till området är smal och behöver anpassas efter de stora och tunga brandbilarna. Sikten vid utfarten måste ses över och så måste vatten och avlopp dras fram.

Styrkorna i Målilla och Mörlunda kommer att koncentreras till Rosenfors.

– De gamla stationerna är inte ändamålsenliga längre. Men i den nya ska det bli bättre. Nu krävs det en helt annan logistik inne i stationerna. Räddningstjänsten jobbar med ett koncept som heter Friska brandmän som bland annat handlar om att skilja kontaminerade kläder från rena, säger Mikael Pettersson.

Han räknar med att byggtiden tar ett år. Men det finns ett orosmoln i sammanhanget, materialbristen kan sinka bygget. 

– Vi har sett vid andra byggen att det kan vara svårt att få fram vissa detaljer. Men vi får försöka organisera det hela så att det inte fastnar.

– Det ska bli roligt att börja bygga nu. Det är bara synd att den nya brandstationen inte syns från vägen. Det hade varit kul att visa upp den, säger Mikael Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!