Spökjägare nyfikna på Målilla

Spökjägaren Tom G Olausson säger sig ha gjort övernaturliga upptäckter i det gamla tingshuset i Målilla. Hans övertygelse om att han fått kontakt med andar gör att ett helt team kommer tillbaka till orten, för att leta vidare på flera platser som uppges vara hemsökta.

Madeleine Jacobsson har flera gånger märkt av en gubbe i sin källare. Nu ska hon få besök av Team Swedish Hauntings,  som vill undersöka om det finns något onaturligt i hennes hus.

Madeleine Jacobsson har flera gånger märkt av en gubbe i sin källare. Nu ska hon få besök av Team Swedish Hauntings, som vill undersöka om det finns något onaturligt i hennes hus.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2018-12-13 20:00

Tom G Olausson, med rötterna i Virserum, började fascineras av det övernaturliga redan i unga år, när han, som han säger, såg en misstänkt vålnad på en kyrkogård. I dag har han en stark tro på det paranormala och är en av medlemmarna i Team Swedish Hauntings.

– Med den teknik som finns i dag kan man fånga mer och få fram bevis på att folk inte är galna. Så jag och teamet brinner verkligen för det här, vi blir allt mer övertygade om att det finns något "på andra sidan". Exempelvis i Målilla och i tingshuset. Det är en av de äldsta tingsplatserna som man känner till i Sverige, det gör att marken är extremt laddad med känslor och jag tror att det är många dömda i tingshuset, som inte kommit vidare, säger Tom G Olausson.

Du berättar om bevis, vad består dessa bevis av?

– Vi använder oss av ljud- och filmupptagningar, bland annat med nattkameror och ombyggda kameror som uppfattar all färgspektra som finns. Dessutom jobbar vi med ITC-teknik, som tar stora kliv framåt tekniskt sett nästan varje dag. Där i ligger tryggheten och med den kan vi säga att vi har bevis för att vi har besök.

Många kan nog tycka att det här låter lite överdrivet och att det inte finns några spöken, vad tycker du om det?

– Skeptisk måste man vara när man sysslar med sådant här. Vi söker naturliga förklaringar i första hand, men när vi inte hittar det står det övernaturliga kvar. Många tycker det är pinsamt att säga att de tror på andevärlden, därför väljer många av våra klienter att vara anonyma.

Toms intresse för Målilla väcktes redan i somras när han undersökte tingshuset. Han säger sig då ha säkrat flera bevis på att det är någon form av spöklig aktivitet i huset.

– Jag har varit där två gånger och kommer att återvända med teamet in på nyåret.

Fastigheten ägs numera av Karolina Palmkvist och Johan Karlsson. De vet att det finns flera berättelser om tingshuset och att det pratas om att det skulle spöka, men det är inget de själva märkt av.

– Det är intressant och en rolig grej att huset ska undersökas lite noggrannare av teamet när de kommer till Målilla, säger Karolina Palmkvist.

– Det kan bli så också, att allmänheten bjuds in till att komma och lyssna på Tom G Olausson och hans team.

Då ska teamet påbörja en stor utredning av Målilla, som också kommer omfattas av fattighuset, några fastigheter i hembygdsparken och Madeleine Jacobssons hus.

– Vi har hört berättelser om vad som ska ha hänt i huset, medan det fortfarande var mack här, säger Madeleine Jacobsson.

– Hur det stämmer vet jag inte, men jag har känt av att vi har en gubbe i källaren. Jag har aldrig pratat om det tills min dotter kom skrikande och sa att hon märkt av en gubbe i källaren. Medan vår hund levde gick han ogärna in i pannrummet och saker jag vet bestämt var jag lagt har flyttat på sig. Så jag tycker det ska bli riktigt spännande att få besök av Team Swedish Hauntings. Förhoppningsvis kan vi få en förklaring till allt.

Tom G Olausson, med rötter i Virserum, fascineras av det onaturliga och har så gjort ända sedan unga år.
Tom G Olausson, med rötter i Virserum, fascineras av det onaturliga och har så gjort ända sedan unga år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om