Stor räddningsinsats: "Stugan har brunnit ned"

På onsdagsmorgonen var det en dramatisk stugbrand utanför Målilla. En man i 60-årsåldern hittades inne i huset och senare under dagen meddelade Region Kalmar län att mannen avlidit till följd av sina skador.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2023-05-10 08:01

Strax före klockan 08.00 larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en liten by utanför Målilla. När de kom fram till platsen var en stuga på uppskattningsvis 70 kvadratmeter helt övertänd.

Det var några byggarbetare som upptäckte branden. De larmade SOS och drog ut en skadad person från huset (läs separat artikel). Den drabbade mannen togs om hand av ambulanspersonal och fördes till akuten med allvarliga skador.

Dessvärre gick det inte rädda hans liv. Vid 14.30-tiden på onsdagen meddelade Region Kalmar län att mannen avlidit till följd av sina skador.

För räddningstjänsten var det en svårjobbad insats. På grund av värmen och farliga brandgaser kunde inte rökdykarna söka igenom stugan som planerat.

– Det hade varit för farligt att skicka in vår personal, helt enkelt. I det läget var alternativen att påbörja utvändig släckning eller låta stugan brinna ned. Och eftersom det inte gick att rädda huset lät vi det brinna ned under kontrollerade former. På det sättet slipper vi förgiftad mark på grund av släckvattnet, säger räddningsledaren Michael Hesselgård.

Han tillägger:

– Vi kan inte garantera att det inte befann sig ytterligare någon person inne i huset, eftersom rökdykarna inte kunde gå in. Men huset verkar ha varit tomt när det brann ned till grunden. Hur det verkligen ligger till får någon form av utredning visa.

Fanns det någon spridningsrisk?

– Ja, vi behövde flytta på en bil som stod i närheten, rädda ett uthus några meter bort och släcka lågorna som hade spridit sig till terrängen. Det var luriga förutsättningar med torrt gräs och en del vind, säger Michael Hesselgård.

I nuläget är det oklart varför stugan började brinna. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand, vilket sker rutinmässigt vid sådana här händelser.

Det kommer att genomföras en teknisk undersökning när brandresterna har svalnat av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!