Stor uppslutning kring SM-plöjning

Ett 50-tal ekipage kommer att delta när SM i plöjning avgörs i Målilla nu till helgen. Både hästar och traktorer finns med.

Lennart Nordqvist från Luckebo utanför Askersund drar upp riktlinjerna inför helgens SM-tävlingar i plöjning som hålls i Målilla.

Lennart Nordqvist från Luckebo utanför Askersund drar upp riktlinjerna inför helgens SM-tävlingar i plöjning som hålls i Målilla.

Foto: Olof Carlson

Målilla2019-09-25 15:00

Dessutom räknar arrangörerna, Roland S Johnsson från hembygdsföreningen och tävlingsledaren Uno Kristiansson från JUF, Jordbruksungdomens förbund, med att det blir storpublik.

 –  Någonstans mellan 2 000 och 3 000 personer kom till tävlingen förra året, säger Uno Kristiansson, det är många runt om i landet som är intresserade.

Roland S Johnsson skjuter in att det är fyra busslaster med åskådare som har anmält intresse.

De här SM-tävlingarna lockar som sagt 50-talet ekipage till start. Allra störst är veterantraktorgrenen som lockar 33 ekipage. Bland dem finns Lennart Nordquist från Luckebo mellan Askersund och Hallsberg.

–  Jag har varit med och kört SM i fem år nu, säger han, och drar igång sin BM Viktor från 1957 för att plöja upp några riktfåror på träningsbanan.

Det väntas också inte mindre än 18 hästar till tävlingen. En stor lada på Christer Karlssons ägor har förvandlas till tillfälligt stall under tävlingen.

Eftersom man alltid plöjer med parhästar, kan man ganska lätt räkna ut att det är nio startade ekipage.

Men det tävlas också med modernare grejer, om än inte i samma omfattning. Fyra ekipage ställer upp med tegplogar och  en med växelplog. Dessutom deltar tre skollag i växelklassen.

Tävlingarna kompletteras med åtskilliga utställningar på området. Nya och gamla traktorer visas upp, liksom allehanda redskap av varierande åldrar. Dessutom kommer Hasse Nilsson från Vimmerby att göra en uppvisningskörning med sin Grålle-traktor och en fyrskärig plog. 

Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!