Stort ekonomiskt tapp för förening: "Det känns tungt"

Målilla-Gårdvedas Hembygdsförenings stora evenemang "Motorns dag" är inställt och föreningen har det svårt att få det att gå ihop ekonomiskt.

Det ekonomiska tappet blir stort för Målilla-Gårdveda Hembygdsförening enligt ordförande Roland S Johansson.

Det ekonomiska tappet blir stort för Målilla-Gårdveda Hembygdsförening enligt ordförande Roland S Johansson.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-06-27 20:00

Roland S Johnsson är ordförande i föreningen.

– Motorns dag är vår stora grej och det blir ju ingenting med det. Vi måste titta på hur vi klarar ut det här nu, säger han. 

Föreningen har fått spara in på kostnader där det är möjligt. Tre av fyra anställda har blivit uppsagda och en är permitterad. Men många kostnader är fasta och går inte att minska på, enligt Roland S Johnsson.

– Vi måste ha en viss inkomst för att driva runt det. Med den statusen vi har nu med försäkringar och vatten så behöver vi ha in åtminstone 250 000 kronor per år. Men då är inga anställda inräknade i den summan, säger Roland S Johnsson. 

Det ekonomiska tappet ser ut att landa på över en halv miljon kronor efter sommaren.

– Vi kanske klarar oss till och med oktober månad, sen vet jag inte, säger han. 

Men lite pengar har kommit in till föreningen. Trots negativa besked från Kulturrådet om att få ekonomiskt stöd i maj, så kom till slut en glädjande nyhet i mitten av juni att föreningen tilldelas 36 000 kronor för inställda kurser.

– Vi är den enda hembygdsföreningen i Sverige som fick del av de pengarna, säger Roland S Johnsson. 

Hur gör man för att hålla modet uppe?

– Ja, jag vet inte. Ibland så tycker jag att det känns tungt. Man får försöka se ljust på det ändå. Det är beklagligt men jag hoppas att de som inte kan komma på Motorns dag i år kan komma nästa år, avslutar han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!