Stort intresse för vildsvinskött – men svårt att sälja

Många vill laga mat på vildsvinskött. Men köttet når inte fram till kök och konsumenter. "Vi väntar på ett regeringsbeslut om att få börja sälja småskaligt", säger Ulrika Karlsson-Arne, projektledare på Svenska Jägareförbundet.

På tisdagsförmiddagen höll tv-kände kocken Anders Levén en snabbkurs i korvstoppning med vildsvinskött i matstudion hos Axelssons i Aby.

På tisdagsförmiddagen höll tv-kände kocken Anders Levén en snabbkurs i korvstoppning med vildsvinskött i matstudion hos Axelssons i Aby.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2022-10-04 20:00


– Ingen knut i början, utan släpp ut luften.

Kocken Anders Levén vevar maskinen, sätter ett fjälster på pipen och börjar tillverka korv. Det är workshop på Axelssons i Aby, och första programpunkten är en snabbkurs i korvstoppning.

undefined
På tisdagsförmiddagen höll tv-kände kocken Anders Levén en snabbkurs i korvstoppning med vildsvinskött i matstudion hos Axelssons i Aby.

Workshopen ingår i Svenska Jägareförbundets viltmatsprojekt som drivs i samarbete med länsstyrelsen. Projektet fokuserar på vildsvin och vildgås – ett tema som ligger i tiden. Våren 2020 delade regeringen ut ett så kallat vildsvinspaket till flera myndigheter. Syftet var att ge konsumenterna större tillgång till vildsvin som livsmedel.

I dagsläget måste vildsvinskött som ska säljas passera genom en godkänd vilthanteringsanläggning.

– Vi skulle behöva ha småskalig försäljning så att jägarna själva kan sälja det vidare, säger Ulrika Karlsson-Arne, projektledare för viltmatsprojektet på Svenska Jägareförbundet.

undefined
Ulrika Karlsson-Arne, projektledare på Svenska Jägareförbundet, hoppas att småskalig försäljning av vildsvinskött ska bli tillåtet framöver.

– Många som jagar vildsvin är ute sena kvällar och nätter. De kanske har långt att köra till en vilthanteringsanläggning, och då blir det inte av. Köttet når inte fram dit vi skulle vilja att det finns, fortsätter hon.

En av myndigheterna som arbetar för att mer vildsvinskött ska nå fram till konsumenterna är Jordbruksverket.

– Jordbruksverket har utlyst pengar för att vi ska äta mer vildsvin. I stället för att de gör onytta i skog och mark så kan de göra mer nytta på tallriken, säger Anna Carin Pålsson, projektledare på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

undefined
Vildsvinskött har blivit en eftertraktad råvara på senare tid, men det nuvarande regelverket sätter käppar i hjulen för försäljningen.

Hon uppger att vildsvinskött är en eftertraktad råvara i offentliga kök. Efterfrågan är så stor att köttet har blivit en bristvara.

– Det finns ett otroligt stort intresse. Man vill hemskt gärna laga och servera vildsvinskött.

Vildsvinskött som konsumenter köper i butik eller äter på restaurang ska alltid vara testat för trikiner. Orsaken är att vildsvin kan bära på bakterier, virus och parasiter.

– Vi får sälja småskaligt av allt annat vilt, till exempel älg, rådjur och hjort. Alla jägare trikintestar sitt vildsvin, det är en självklarhet, säger Ulrika Karlsson-Arne som uppger att det sällan är några problem med köttet.

undefined
Med hjälp av deltagarna i workshopen stoppade Anders Levén korv med vildsvinskött.

Nu hoppas Jägareförbundet att den nya regeringen som snart tillträder ska lämna besked i frågan.

– Det skulle underlätta för väldigt många lokala, små jägare och markägare att kunna dela med sig av vildsvinsköttet.

Snabbkurs i korvstoppning med kocken Anders Levén.
Snabbkurs i korvstoppning med kocken Anders Levén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!