Trollar tillbaka kulturen till landsbygden

Janne Näsström vill vrida klockan tillbaka och det i protest mot att det allra mesta av kulturbidragen hamnar i storstäderna.

Trollkarlen Janne Näsström tar sig själv till försökskanin och ger sig ut på turné. Ett experiment för att trolla  tillbaka kulturen till landsbygden.

Trollkarlen Janne Näsström tar sig själv till försökskanin och ger sig ut på turné. Ett experiment för att trolla tillbaka kulturen till landsbygden.

Foto: Privat

Målilla2019-12-28 14:00

– Förr i tiden var det så att artisterna bokade en bygdegård eller ett Folkets Hus på egen hand och gav sin föreställning och klarade sig på de biljetter de kunde sälja i dörren, säger Janne Näsström, trollkarl och regionordförande i Folkets Hus och parker. Numera är det mycket krångel med att söka bidrag från olika håll. Dagens bidragssystem missgynnar landsbygden.

Så nu under jullovet kommer Janne Näsström att göra ett experiment, för att se om det fungerar att göra som artisterna gjorde förr. Som trollerikonstnär kommer han inte att trolla fram försökskaniner ur hatten, han blir en själv i stället.

Han har på egen hand bokat in föreställningar på fem Folkets hus i Småland och Östergötland. Bland andra Skeppet i Målilla.

Han kommer att göra en entimmes trolleriföreställning på varje ställe. Eller snarare två gånger 30 minuter. För det ska bli fika i pausen, har han ställt som villkor. Tanken är att de lokala arrangörerna också ska få tillfälle att tjäna en slant på arrangemanget.

– Jag hoppas att det ska öka intresset hos de lokala föreningarna att vara med och skapa arrangemang.

Resultatet av turnén kommer Janne Näsström att sammanfatta och presentera i januari, när Folkets Hus och parker håller sina Kulturdagar i Motala.

– Det är ett experiment jag gör, säger han, men jag hoppas att det ska inspirera andra artister att följa efter. Babben Larsson har ju gjort ett liknande med sin föreställning Expedition Babben, och det har fungerat bra.

Dags för Asta Petersson att bära fram stolarna igen. För sjunde januari blir det förställning på Skeppet i Målilla.
Dags för Asta Petersson att bära fram stolarna igen. För sjunde januari blir det förställning på Skeppet i Målilla.
Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!