"Hela svenska biogasbranschen skakar i sina grundvalar"

Beskedet frĂ„n EU-domstolen att Sverige inte har rĂ€tt att skattebefria biogas, slog ner som en bomb. "Man tror knappt det Ă€r sant" sĂ€ger Åke Birgersson pĂ„ Hagelsrums gĂ„rd.

"Jag förstĂ„r inte hur EU-domstolen tĂ€nker" sĂ€ger Åke Birgersson. "De kanske inte vill ha nĂ„gon grön omstĂ€llning". Domen blev ett tufft slag för hela den svenska biogasbranschen.

"Jag förstĂ„r inte hur EU-domstolen tĂ€nker" sĂ€ger Åke Birgersson. "De kanske inte vill ha nĂ„gon grön omstĂ€llning". Domen blev ett tufft slag för hela den svenska biogasbranschen.

Foto: Olof Carlson

MĂ„lilla2023-03-14 11:30

Bakgrunden Ă€r att EU-domstolen satte stopp för den svenska skattefriheten. Ett beslut som togs 21 december förra Ă„ret. 

– Det Ă€r som att Ă€ndra spelreglerna mitt i matchen, sĂ€ger Birgersson, som tycker att förtroendet för myndigheter i stort har fĂ„tt sig en knĂ€ck. 

Chocken i branschen blir inte mindre av att beslutet gĂ€ller retroaktivt, frĂ„n 21 december 2021. Hela biogasbranschen i Sverige har börjat stĂ€lla in sig pĂ„ en kraftig skattesmĂ€ll. 

undefined
En förklaring till kunderna om vad som hÀr och varför prishöjningen skett.

– Det kommer att fĂ„ drastiska följder för branschen, sĂ€ger Åke Birgersson. Det Ă€r knappt sĂ„ man tror det Ă€r sant. Jag undrar hur de tĂ€nker i domstolen, vill de inte ha nĂ„gon grön omstĂ€llning.

Att han Àr kritisk mot EU-komissionen och dess beslut att i skattehÀnseende jÀmstÀlla biogasen med fossila gaser Àr ingen hemlighet, men han Àr ocksÄ kritisk mot den svenska regeringen, som inte överklagade domstolsbeslutet i tid.

Åke Birgersson Ă€r ocksĂ„ fundersam över de svenska myndigheternas beteende.

– De har ju hela tiden sett biogasen som en viktig del i den gröna omstĂ€llningen sĂ€ger han, de har varit med och stöttat investeringar i biogasteknik. Och sĂ„ överklagar man inte.

undefined
Priset som incitament för att locka över kunder att köra pĂ„ biogas försvann över natten, sĂ€ger Åke Birgersson. Skattebefrielsen gjorde det ekonomiskt fördelaktigt att köra pĂ„ biogas.

– Överklagandetiden har gĂ„tt ut nu, sĂ€ger han, men inget överklagande har kommit frĂ„n regeringen. Om de lĂ„tit bli med flit borde de i stĂ€llet tagit fram en plan B. Men det har vi inte sett Ă€nnu.

Den slopade skattefriheten gjorde att priset pÄ biogasbrÀnsle steg direkt. PÄ Hagelsrums Biogasmackar steg priset med 4,75 per kilo gas och prisnivÄn Àr nu i nivÄ med bensinpriset

– DĂ€rmed försvann ett incitament att fĂ„ folk att gĂ„ över till biogas sin drivmedel, sĂ€ger Åke Birgersson. Vi ska komma ihĂ„g att det handlar om en nĂ€stan 20-procentig prisökning. 

SĂ„ att fĂ„ fler att anvĂ€nda biogas som brĂ€nsle tror han blir svĂ„rt, nĂ€r inte den ekonomiska fördelen finns kvar. 

– Men vi har ju vĂ„ra avtalskunder, sĂ€ger han. Och miljöargumentet finns kvar.

undefined
Över en natt höjdes priset "vid pump" pĂ„ biogasmackarna med i runda tal 20 procent, pĂ„ grund av den ovĂ€ntade brĂ€nsleskatten.

Den hĂ€r prishöjningen slĂ„r hĂ„rt Ă€ven mot avtalskunderna. Över en natt rusade priset frĂ„n 16,30 kilot till 19,80.

– FrĂ„gan Ă€r hur exempelvis KLT pĂ„verkas, sĂ€ger Birgersson. Och kanske framförallt hur de tĂ€nker vid nĂ€sta upphandling.

Men skattesmÀllen till trots tÀnker branschen inte ge sig, man har fÄtt löfte om en ny ansökan om skattefrihet.

– Men en sĂ„dan tar ett par Ă„r att ta fram, sĂ€ger Birgersson. Vi jobbar ocksĂ„ med att pĂ„verka vĂ„ra riksdagsledamöter.

Det ökade priset slĂ„r hĂ„rt mot kunderna. Åke Bigersson oroar sig en smula för hur KLT ska tĂ€nka vid nĂ€sta upphandling. DĂ„ kanske inte biogasen Ă€r lika attraktiv.
Det ökade priset slĂ„r hĂ„rt mot kunderna. Åke Bigersson oroar sig en smula för hur KLT ska tĂ€nka vid nĂ€sta upphandling. DĂ„ kanske inte biogasen Ă€r lika attraktiv.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!