Tung smäll, det är det tredje största företaget

"Det är i allra högsta grad oväntat." Kommunalrådet Lars Rosander, C, blev ordentligt överrumplad av beskedet från Glamox vd Rune Marthinusson.

"Ett tungt slag för kommunen" säger kommunalrådet Lars Rosander (C), som jämför med när batterifabrikerna, husfabriken och pappersbruket lades ner.

"Ett tungt slag för kommunen" säger kommunalrådet Lars Rosander (C), som jämför med när batterifabrikerna, husfabriken och pappersbruket lades ner.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2020-06-04 17:37

Det är en tung smäll för kommunen, att den tredje största arbetsplatsen läggs ner. Bara Ikea och Plannja har fler anställda.

Det är en smäll jämförbar med Vartas nedläggning, pappersbruket i Silverdalen eller Husfabriken.

– De har ju både nyanställt och kört övertid, säger Rosander, så det är definitivt inte arbetsbrist som ligger bakom. Jag har fått information för företaget och de förklarar att de ser situationen ur ett globalt perspektiv. De har ju fabriker över hela världen.

– Kommunen har i många år varit förskonade från större nedläggningar, säger Lars Rosander, men nu kom det en sådan smäll.

– Vi har bokat ett möte med koncernchefen i nästa vecka, då kommer vi att få mer information, säger Rosander vidare. Utifrån det kan vi se vad vi kan göra för att underlätta. Än är det för tidigt att säga något om framtiden. Närmast blir det fackliga förhandlingar och när de är klara vet vi exakt hur det kommer att bli. 

Men otvetydigt är det många som kommer att bli arbetslösa, befarar Rosander. 

– Vi ska då kontakta regionen och se vad hjälp som finns att få därifrån. De sitter på mycket erfarenhet av liknande situationer.

Lars Rosander tycker det är tragiskt att det ska bli på det här viset. Att fabriken i Målilla offras för det globala läget.

Men än är det för tidigt att lägga sig ner och dö, tycker han, det finns mycket som kan göras. Erfarenheter från andra håll visar att det finns möjligheter att det kommer nya arbetstillfällen i stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!