Traktorfest i Målilla lockade tusentals entusiaster

På lördagen arrangerades en efterlängtad mini-variant av Målilla Traktor power weekend med både stora och små muskeltraktorer.

Sofie Hermansson med sonen Filip. Det var första gången familjen, som kommit från Stockholm, var på tractor pulling.

Sofie Hermansson med sonen Filip. Det var första gången familjen, som kommit från Stockholm, var på tractor pulling.

Foto: Johannes Widergren

Målilla2021-09-05 16:00

Tractor pulling är en sport där det gäller att ha en så stark traktor som möjligt och dra en tyngd längs en 100 meter lång bana. Målillas traktor-weekend kan locka upp till 16 000 besökare men på grund av pandemin har man tvingats ställa in två år i rad. I stället körde man i år en mindre endags-variant på Skrotfrag Arena.

– Vi har utrymmet och kan ha ett cornasäkert event här. Vanligtvis är depån öppen så alla får titta men inte i år. Men det är riktigt kul att komma igång igen, säger Christian Rudén från eventbolaget Traktorevent Sverige Ab, som anordnade dagen.

På plats fanns 25 tractor pulling-traktorer och sju dragracing-traktorer, som tävlade i olika klasser. På eftermiddagen fick de lite mindre traktorerna visa upp sig och på kvällen var det dags för de riktiga muskelmaskinerna. 

– De har upp emot 1500 hästkrafter. Det kan vara gamla flygplansmotorer eller dragracing-motorer och allt möjligt. I den stora klassen får man modifiera och bygga som man vill, säger Christian Rudén.

Evenemanget lockade 2000 besökare och en av dem var Sofie Hermansson som tillsammans med familjen kommit ända från Stockholm.

undefined
Charlie, Benjamin och Naomi är intresserade av traktorer och ville gärna "provköra", vilket de fick. "Det här gör hela deras dag", sa deras mamma Sofie Hermansson.

– Det är första gången vi är på Tractor pulling men vi åkte inte ner bara för detta, säger hon.

Hennes tre överlyckliga barn Charlie, Benjamin och Naomi fick sitta i en traktor med motorn igång utanför entrén.  

– Barnen älskar traktorer så de kommer att vara jättenöjda och glada. Det här gör hela deras dag, säger Sofie Hermansson.

undefined
Traktorn Blue Wiking med Martin Göransson bakom ratten vann klassen Farmstock 4,5 ton.
Anna Kronvall körde traktorn Wild Thing till en andraplats i klassen Modifierat 950 kilo.
Anna Kronvall körde traktorn Wild Thing till en andraplats i klassen Modifierat 950 kilo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!