Ung företagare anställer: "Har gått över förväntan"

Efter ett år med det egna företaget New Generation har Melker Johansson kunnat anställa två nya medarbetare. "Det har gått långt över förväntan", säger han.

Melker Johansson startade sitt företag New Generation direkt efter studenten 2020. För tre veckor sedan anställde han två nya medarbetare. "Det har gått över förväntan".

Melker Johansson startade sitt företag New Generation direkt efter studenten 2020. För tre veckor sedan anställde han två nya medarbetare. "Det har gått över förväntan".

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2021-05-27 15:50

Doften av sågspån slår emot mig, när vi träffas i Melker Johanssons verkstad som ryms i ett uthus på familjens trädgård i Målilla.

Här har han tillbringat oräkneliga timmar med att bygga upp sitt egna företag från grunden, sedan han tog studenten för nästan exakt ett år sedan.

– Allt började egentligen med en serveringsbricka, som jag tillverkade med hjälp av morfar Bertil Jonsson, och som jag gav till mamma och pappa i julklapp 2016. Mina produkter har blivit väldigt omtrycka, det är roligt. I dag har jag flera lokala återförsäljare, som Frendo, Axelssons i Aby, Ingebo Hagar och så sent som i dag (läs torsdag) fick jag klart med Nya Järnboden i Virserum.

undefined
Allt började egentligen med serveringsbrickan "Carl-Anton", som Melker tog fram tillsammans med sin morfar Bertil Jonsson och som han gav föräldrarna i julklapp 2016.

Första serveringsbrickan "Carl-Anton" är nu i gott sällskap med andra olika typer av skärbräden och serveringsbrickor och en rad andra produkter som han utvecklat under året. Som en brödlåda, en unik nyckellåda som görs på beställning av Woodworks by Bergs, grytunderlägg och till hösten kommer en vedkorg, där han tagit upp en gammal design som härstammar från hans mormors pappa.

– Jag ritar allt i 3D, för att visualisera produkterna, sedan använder jag mig framför allt av ek, där ekstockarna sågas lokalt, i ett litet sågverk i Lilla Ekeberg. 

undefined
"Jag drev ett UF-företag först tillsammans med en kompis där vi sålde den serveringsbricka, som jag utvecklade 2016. Det var otroligt lärorikt och avgörande för att jag skulle våga satsa på eget företag", säger Melker Johansson.

Hur är det att vara 20 år och egenföretagare?

– Spännande och roligt, det känns att jag utvecklats fort på många olika bitar. Jag anser mig vara drivande och vill framåt och under det här året har jag blivit mindre rädd för att ta större beslut och våga satsa.

Satsningen på egna företaget har gått över förväntan, för ett år sedan vågade inte Melker tro på den här framgången, som nu lett till att han kunnat anställa två medarbetare från Virserum.

– Albin Bågenhammar ansvarar för försäljning till företag och återförsäljare medan Olivia Karlsson blir ansvarig för marknadsföringen och företagets sociala kanaler.

– Det har gett företaget ett lyft redan. Trots att det bara hunnit gå tre veckor har besöken på hemsidan mångdubblats.

undefined
Både Melker Johanssons och hans företag New Generation har utvecklats under det år som gått sedan starten.

Vilka är svårigheterna med att vara egenföretagare?

– Att hinna med och göra allt jag vill och kunna prioritera. Det är så mycket man ska ha koll på, men jag har väldigt bra hjälp av mamma och pappa. Så vill jag ju få tid att utveckla nya produkter som jag vill hinna marknadsföra.

– Så det känns jättebra att nu ha två medarbetare som kan göra det som jag inte varit jätteduktig på, tillägger han och ler.

undefined
Den som köper ett hus av Woodworks by Bergs får en nyckellåda, unik för varje hus. Melker Johansson tillverkar dem på beställning åt Vimmerbyföretaget.
undefined
Melker Johansson lever på sitt företag New Generation och för tre veckor sedan anställde han två nya medarbetare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!