Ungdomar förhindrade tågolycka: "Riktig hjälteinsats"

Martin Pettersson och hans kompis insats räddade med stor sannolikhet både liv och egendom. Genom sitt ingripande lyckades de med minsta möjliga marginal avvärja en svår tågolycka.

Det var bara centimeter från en allvarlig tågolycka vid järnvägsövergången i Emmenäs. Men Martin Pettersson (Lilla bilden) och hans kompis lyckades varna traktorföraren som backade undan i absolut sista sekunden.

Det var bara centimeter från en allvarlig tågolycka vid järnvägsövergången i Emmenäs. Men Martin Pettersson (Lilla bilden) och hans kompis lyckades varna traktorföraren som backade undan i absolut sista sekunden.

Foto: Privat/Olof Carlson

Målilla2021-05-18 14:35

– Vi hörde hur mycket tåget tutade, och vi såg traktorn på spåret, berättar Martin Pettersson, som tillsammans med en kompis gjorde en riktig hjälteinsats.

De kom fram mot den obevakade järnvägskorsningen vid Emmenäs, och hörde hur tågföraren tutade och bromsade desperat, eftersom det stod en traktor mitt på spåret.

De hoppade ur bilen och sprang fram till traktorföraren, och skrek "TÅÅÅG". 

– Det var väl mest min kompis som uppfattade situationen och förstod vad som höll på att hända, berättar Martin Pettersson. 

Genom att skrika och slå med armarna lyckades de till slut få traktorföraren att inse faran, och han backade undan. I grevens tid.

– Det var bara 40 centimeter mellan tåget och traktorn, säger Marin Pettersson. Det var verkligen nära. 

Alexander Johansson, säkerhetsinspektör på Transdev i Linköping berättar att det var tåg 8556 på väg mot Kalmar som var ytterst nära en kollision.

– Grabbarnas ingripande räddade sannolikt både liv och omfattande materiella skador, säger han.

– Det är en riktig hjälteinsats. Det hade kunnat sluta med en riktigt allvarlig olycka och de inte varit där av en händelse.

Lokföraren såg traktorn på ganska långt håll genom kurvan och gav signal. "Tåg kommer" som den kallas. Men traktorföraren reagerade inte. Lokföraren nödbromsade då tåget, och sprang bakåt i tåget för att söka skydd inför kollisionen. 

– Det är så lokförare har lärt sig att göra, säger Alexander Johansson. Tåget har lång stoppsträcka, det kan ta upp till en kilometer innan tåget står stilla.

Men en bit fram på spåret stannade tåget i alla fall, och tågföraren tog kontakt med trafikledningen, som hann få fram en varning till mötande tåg från Kalmarhållet.

– Det körde därför med reducerad hastighet, 40 kilometer i timmen, säger Alexander Johansson. Och när de kom fram till korsningen stod samma traktor på spåret igen...

Det tåget kunde stanna, och föraren tog tillfället i akt att prata allvar med traktorföraren, berättar han vidare.

– Vi har självklart gjort en polisanmälan om det inträffade, fortsätter han. Det gör vi alltid när sådant här inträffar.

De båda grabbarna, Martin Pettersson och hans kompis, som vill hålla en låg profil i händelsen, belönades med en liten gåva av Transdev, företaget som ansvarar för Kustpilentrafiken.

Karta: Emmenäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!