Nyligen lämnade företaget Njordr in en ansökan om att bygga Aspelands vindkraftspark. Tidigare fanns planer på 17 vindkraftverk i parken, men antalet har nu minskats till tolv.
– Det är lika illa ändå, säger Majvor Thörn som bor utanför Hagelsrum tillsammans med sin man Gunnar Karlsson.
Att antalet verk har minskats ser de som ett taktiskt drag.
– Vi var säkra på att de skulle plocka bort några, säger Gunnar Karlsson.
På uppdrag av föreningen Vindfrid har de tidigare samlat in 600 namnunderskrifter mot vindkraftsplaner i södra kommundelen.
– Det är så förödande hur det påverkar alla människors livsmiljö. Husvärdena sjunker jättemycket och när man öppnar dörren kommer många att höra det där swischandet, säger Majvor Thörn.
Lisa Larsson-Sundling, som bor i Hagelsrum, är inte emot vindkraft generellt. Men hon är kritisk till utvecklingen mot storskaliga vindkraftsanläggningar.
– Jag kommer nog hyfsat lindrigt undan. Det är värst för dem i Emmenäs och Rosenfors som är så pass nära, säger hon.
Enligt Njordrs ansökan ska vindkraftverken bli upp till 270 meter höga.
– Vi räknade ut att det är ungefär sex Målillakyrkor på varandra, eller tre frihetsgudinnor inklusive podiet. Det är svårt att föreställa sig hur höga de är, säger Lisa Larsson-Sundling.
– Det finns inte ett så högt verk någonstans i hela världen än så länge, säger Gunnar Karlsson.
De oroar sig bland annat för konsekvenserna för naturen, djurlivet och turismen i området.
– Jag tror inte att vi löser Sveriges energiproblem med vindkraften. Det här handlar om bolag som vill tjäna pengar. De maskerar sig som att de vill göra miljönytta, säger Lisa Larsson-Sundling.
Under de senaste åren har Hultsfreds kommun använt sitt veto mot två andra vindkraftsparker.
– Den här parken berör oerhört många fler hushåll än Tönshult till exempel. Det är enormt många människor som blir berörda och som får sina livsmiljöer totalt förstörda, säger Gunnar Karlsson.
Vindkraftsmotståndarna tänker agera på olika sätt mot vindparken utanför Målilla.
– När ansökan kungörs är det viktigt att man yttrar sig till länsstyrelsen om man känner sig berörd, säger Majvor Thörn.
– Om ansökan landar hos kommunen, då kommer vi att synas och höras och demonstrera.
Hon tror inte att vindkraften kan ersätta kärnkraften.
– Hultsfreds kommun har satsat mycket på biogas och solceller. Satsa på de andra alternativa energikällorna i stället för vindkraftsparker.