Många känner sig otrygga i hemmet

Nästan var tredje svensk känner sig inte helt trygg i sitt närområde, enligt siffror från Verisure. Detta trots att antalet anmälda villainbrott minskat.

Foto: Mostphotos

Västervik2018-11-10 21:00

Det är larmföretaget Verisure som presenterat sin nationella trygghetsrapport. Totalt har 6 300 svenskar fått svara på frågor om den upplevda tryggheten. Rapporten visar att invånarna i Gotland är de som känner sig tryggast, medan invånarna i Västmanland och Skåne känner sig otryggast. Totalt uppger nästan var tredje svensk att de inte känner sig helt trygga i sitt hem, trots att antalet anmälda villainbrott inte ökat under de senaste åren. Rapporten visar också att otryggheten ökar under november och december månad.

– Att så pass många upplever otrygghet den här tiden på året kan handla om något så enkelt som att dagarna blir mörkare, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Enligt Verisure upplever endast hälften av invånarna i Kalmar län att det görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i bostadsområdet.

– Vår bild är ju att alla som har en möjlighet att kunna göra skillnad borde fundera på hur man kan göra det. Det är allt ifrån att vara en god granne till polisens, kommunens eller de lokala företagens arbete.

– Jag tror att det också handlar om att lära känna folk i området och lysa upp vägar och parkeringar för att slippa gå omvägar. Det finns nog inte bara ett svar på frågan om vad som kan öka tryggheten i ett bostadsområde, förklarar Fredrik Ringborg.

Rapporten visar också att grannar och säkerhetsdörrar är det som ökar tryggheten mest. Över hälften av alla tillfrågade uppger att deras grannar ger en högre känsla av trygghet.

I polisens årliga trygghetsmätning är dock den upplevda otryggheten för att utsättas för inbrott i bostaden låg. I Västervik anmäldes 33 bostadsinbrott under 2017, vilket motsvarar 1,8 inbrott per 1 000 hushåll.

– Jag tror inte att många upplever att inbrotten har minskat. Det är inte alltid så att fakta och det man känner hänger ihop. Det skrivs mycket om inbrott och folk uppger att de har råkat ut för olika saker. Det gör att det skapas en bild av det sker mycket saker, säger Fredrik Ringborg.

När vi når Anders Pleijel, polisområdeschef, ger han sina tips för att öka tryggheten under årets mörka månader.

– Det är det klassiska tipsen. Att ha en granne som tittar till ditt hus och tömmer brevlådan om du åker bort. Se till att också ha belysningen tänd, godkända lås och att inte ha stöldbegärliga tillhörigheter väl synliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!