Familjen Birgersson mixar nytt med gammalt

Nytt hus – gamla saker. Det är en kombination och utmaning Jenny Birgersson gillar. ”Det är ­kontrasterna som gör att det blir bra”, säger hon.

Nytt område. Mellan travbanan och järnvägen har många nybyggare slagit sig ner de senaste åren – många av dem pendlar till Linköping två mil därifrån.

Nytt område. Mellan travbanan och järnvägen har många nybyggare slagit sig ner de senaste åren – många av dem pendlar till Linköping två mil därifrån.

Foto: Jeppe Gustafsson

Mantorp2018-05-12 12:00

Det är mindre än ett år sedan familjen Birgersson flyttade in i det nybyggda huset i Mantorp. Det är svårt att tro med tanke på hur väl de hunnit få det mesta på plats och skapat ett trivsamt och väl genomtänkt boende.

– Vi flyttade in vid midsommar förra året. Men vi har en viss vana. Det här är andra nybyggda huset vi flyttar in i de senaste åtta åren. Innan flytten bodde vi en period i en tvårummare. Det var då och där vi planerade mycket för hur vi ville ha det här, berättar Jenny Birgersson.

Huset har en öppen planlösning. Det man först lägger märke till – om man inte råkar fastna i någon av kaktusarna Jenny tagit med sig hem från resmål som Thailand eller Malta – är det långa köks/matsalsbordet. Runt det ryms tolv personer utan problem. Som så mycket annat är bordet ett hemmabygge, även om plankorna till bordsskivan är nytillverkade.

– Vi har en kompis, Peter, som är hobbysvetsare. Han har gjort underredet, berättar Jenny som uppskattar bordsstorleken.

– Det var väldigt skönt när vi firade jul med hela familjen i julas och kunde få plats runt bordet allihop.

Över köksbordet hänger två ”grislampor” som ursprungligen använts för att värma djuren i Jennys systers familjs hönshus.

– Hon ville inte ha dem och sa att jag gärna fick ta dem. Vi har tagit bort det mesta av färgen från dem och sprejmålat dem invändigt.

Jenny och hennes make David äger och driver ett företag i garageportbranschen. En del av jobbet har de bokstavligt talat tagit med sig hem. Det mest slående exemplet är ett skåp med glasdörrar i vardagsrummet.

– Vi fick syn på en portsektion som skulle slängas. Men jag såg att det skulle bli perfekt som ett skåp. Så vi tag hand om det och gjorde i ordning den, berättar Jenny Birgersson.

Och det finns mer: Till en hylla i köket kommer plankorna och bultarna från en fraktpall som det fraktats garageportar på. Och på golvet intill den gamla ölbacken Carlsbergs bryggeri står en metallåda som Jenny fick plocka med sig hem efter ett besök på en garageportfabrik.

– Det var ursprungligen en låda att ha verktyg i. Titta på handtagen på sidorna. De är så fantastiskt fina!

Vardagsrummet är inte särskilt stort men känns luftigt tack vare att familjen valde att beställa extra rymd av husfabrikanten i form av en imponerande takhöjd. De ljusa färgerna på väggar och möbler gör också sitt till.

– Kombinationen vit soffa/svart hund är väl i och för sig inte jättepraktisk. Men jag är bra på att städa, så det funkar, skrattar Jenny och hunden hon syftar på är Doris, en Staffordshire-bullterrier.

Jenny Birgersson beskriver sig själv som en person som haft ”uppstyrda jobb” men fått utlopp för sin kreativitet på hemmaplan på fritiden. Men det är inte i inredningsbutiker hon får inspiration och idéer..

– Inte om man inte kan kalla Myrorna för inredningsaffär. Det är där, och kanske ännu mer på Hjärta till Hjärta, som jag hittar saker som jag vill ha och får idéer om vad jag kan göra med dem. Jag gillar att blanda gammalt och nytt och olika stilar.

Då är du inte så påverkad av trender?

– Det är jag säkert. Men det är kontrasterna som gör att det blir bra. Det är sånt jag gillar – som att sätta allmogelister och allmogedörrar i ett nybyggt funkishus.

Två gjutna ljusstakar som målats med kalkfärg och står intill köksbordet vittnar om att Jenny även tillverkar egna inredningsdetaljer..

– Med sprejfärg och kalkfärg kommer man långt... Men det blev bara två ljusstakar. Det var för jobbigt och tog för lång tid. Uthållighet är inte riktigt min grej. Då är det bra att vara gift med ett diesellok. Min man slutar aldrig att jobba. Det är nog mest jag som kommer med idéerna och han som slutför arbetet när mitt tålamod inte räcker till.

Närmast väntar en del utejobb. Det inglasade uterummet är fräscht, färdigt och möblerat. Poolen är vattenfylld och väntar bara på lite mer sommarvärme men krukväxterna på pooldäcket ska få sällskap av fler buskar och växter i trädgården. Samtidigt gjuter David mönstrade trädgårdsplattor, stepstones, medan Jenny funderar på att börja samla terrakottakrukor till ett ”engelskt pottery”.

Ni har flyttat in i nybyggda hus två gånger nu. Har du några tips till andra i samma situation?

– Det är viktigt att få in så mycket som möjligt i offerten, då är det lättare att hålla budget. Det är också viktigt att få in offerter från alla inblandade när man under byggets gång lägger till typ el och kakel. Då kan man lättare ifrågasätta pris eller lägga till och dra ifrån. Och det jag tror att många missar är att budgetera för trädgård. Det KOSTAR.

Poolområdet är fixat. Nu väntar en del arbete med trädgården för Jenny Birgersson och hennes make.
Poolområdet är fixat. Nu väntar en del arbete med trädgården för Jenny Birgersson och hennes make.
Här bor

Jenny och David Birgersson, sonen Arvid, 12, och Staffordshire-bullterriern Doris. I familjen finns även tre utflugna döttrar och ett barnbarn. Familjen bodde fram till i fjol i en villa i Linghem.

David och Jenny äger och driver Garageportexperten med ­butiker i Linköping och Motala.

Huset är en enplansvilla på 170 kvadratmeter.

Jenny om inredningsstilen: ”Industriromantiskt ­– om det finns något som heter det. Jag tycker om ruffiga saker i kombination med det om­bonade och varma.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!