Filmbyn satsar på ny utställning med orginalrekvisita

På en pressträff på onsdagen avslöjade Filmbyn vilken av Astrid Lindgrens figurer som får en egen utställning på museet.

Den stora sockerskålen, orginalrekvisita från filmen om Nils Karlsson Pyssling, är ett av föremålen som kommer att synas i utställningen. På bilden: Ingela Nilsson Nachtweij, tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn och Ingmarie Halling, som fått uppdraget att utforma installationen.

Den stora sockerskålen, orginalrekvisita från filmen om Nils Karlsson Pyssling, är ett av föremålen som kommer att synas i utställningen. På bilden: Ingela Nilsson Nachtweij, tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn och Ingmarie Halling, som fått uppdraget att utforma installationen.

Foto: Johannes Widergren

Mariannelund 2022-04-27 17:13

I år är det fem år sedan Filmbyn i Mariannelund invigdes och som en del i firandet väljer man att satsa. Om knappt två månader, den 18 juni, invigs den första av två delar av en ny utställning om Nils Karlsson Pyssling. Det är Ingmarie Halling, som förutom Filmbyn också står bakom bland annat ABBA-museet och Avicii-utställningen i Stockholm, som fått uppdraget att bygga utställningen.

– Tanken från början var att det ska vara ett levande ställe där det händer nya saker. Det går av förklarliga själ inte att skapa nytt hela tiden men plötsligt kan det dyka upp nya föremål som vi kan plocka in, säger Ingmarie Halling som har titeln Creative director/Curator.

Svensk Filmindustri, som gjorde Astrid Lindgren-filmerna, har skänkt orginalrekvisita från filmen om Nils Karlsson Pyssling. I den nya utställningen kommer man bland annat att kunna se den stora sockerskålen, jättetandborsten och den gigantiska tändsticksasken. 

– Jag går litegrann på magkänsla när jag jobbar och därför kan jag inte säga exakt hur det kommer att se ut än. Det vi helt säkert kommer att få se är sängen, hålet under sängen och sedan några utav de här föremålen, säger Ingmarie Halling.

undefined
"Så här stor är sockerskålen när man är en liten pyssling", säger Ingmarie Halling.

Redan 2016, när grävskopan sattes i marken, var Ingmarie med och hon berättar att det var självklart att tacka ja när hon fick frågan.

– Jag känner otroligt starkt för det här stället och det känns jättekul att få komma tillbaka, säger hon.

Den nya installationen ersätter utställningen "Flykten till framtiden" och samtidigt som den invigs öppnar man också en ny gammaldags biograf i ett intilliggande utrymme. Ambitionen är att del två av Nils Karlsson Pyssling-miljön öppnar till påsk nästa år.

– Tidsperspektivet är det viktiga och vi vill ha någonting till den här säsongen, säger Ingela Nilsson Nachtweij, tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn.

undefined
Den nya utställningen kommer att ersätta "Flykten till framtiden"-installationen, som aldrig var tänkt att vara permanent. Stolpen i bild ska kläs in och figurera som sängben till sängen som Nils Karlsson Pyssling bor under.

Filmbyn har beviljats medel från föreningen Astrid Lindgrens hembygd för att finansiera den nya utställningen men i nuläget vet man inte exakt vad den kan komma att kosta. Just nu håller man på att kontraktera en lokal snickare som kommer att bygga själva miljön.

– Det lär bli ett antal hundratusen och då handlar det främst om personalkostnader. Installationen måste gå ihop med allt annat och vårt krux just nu är att allting som finns här inne går att interagera med och den gåtan håller vi på att lösa, säger Ingmarie Halling. 

Barnfilmsmuséet Filmbyn i Mariannelund öppnade 2017.
Barnfilmsmuséet Filmbyn i Mariannelund öppnade 2017.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!