Mariannelunds Bio kan få ny fastighetsägare

Framtiden för bion i Mariannelund kan äventyras om kommunen säljer. I september ligger samhällsbyggnadsnämndens förslag till försäljning av fastigheten på bordet.

Biografen i Mariannelund är en av de äldsta som ännu är i drift. Här en gammaldags projektor som bevarats i salongen.

Biografen i Mariannelund är en av de äldsta som ännu är i drift. Här en gammaldags projektor som bevarats i salongen.

Foto: Jimmy Karlsson

Mariannelund2023-06-08 18:00

Sebastian Hörlin (S), kommunalråd i Eksjö kommun, uppger att kommunstyrelsen kommer besluta om förberedelser av eventuell försäljning av fastigheten där Mariannelunds Bio är inhyst i september. Biografen är en av de 20-tal verksamhetsbyggnader som kommunen själva fortfarande förvaltar. Anledningen till att kommunen vill sälja vissa fastigheter är för att skapa ekonomisk hållbarhet i sitt fastighetsbestånd över tid.

– Vi har inte möjlighet att förvalta alla byggnader rent ekonomiskt, säger Sebastian Hörlin. 

Bion i Mariannelund är en av Sveriges äldsta biografer. Den föreslås säljas tillsammans med två andra kommunägda byggnader. Det är samhällsbyggnadsnämnden som fått i uppdrag att ta fram underlaget. 

– Byggnader som är på strategisk mark är vi måna av att ha kvar för framtiden och är generellt därför inte aktuella att sälja just nu, men det finns flera faktorer till varför man vill avveckla. Det är något som samhällsbyggnadsnämnden ska svara på, säger Sebastian Hörlin.

Hos kommunen finns det en förhoppning om att överlåta fastigheten till rätt organisation som långsiktigt kan ta över och fortsätta verksamheten.

– Vi värnar om biografen och vill ha en dialog med bion och civilsamhället i Mariannelund för att hitta lösningar. Hypotetiskt kan någon ta över byggnaden så att verksamheten kan fortsätta. Vi kommer inte ställa biografen på bar backe.

VD för den ideella föreningen Filmbyn som har tagit över driften av Mariannelunds Bio, Ingela Nilsson Nachtweij, säger att  hon inte känner till planerna och har avböjt kommentera.

Karta: Mariannelunds Bio
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!