Mariannelunds bio forsätter trots utmaningar

Pandemin har inneburit utmaningar för anrika Mariannelunds bio som varit stängd i långa perioder. Men sedan oktober har filmerna rullat igen. "Det finns bara en väg och den går framåt", säger biografföreståndare Martin Österman.

Mariannelunds Bio, som drivs av Ida och Martin Österman, kör årets sista filmvisningar på juldagen.

Mariannelunds Bio, som drivs av Ida och Martin Österman, kör årets sista filmvisningar på juldagen.

Foto: Privat

Mariannelund2021-12-23 12:23

Mariannelunds bio är en av Sveriges äldsta biografer. Här har film visats sedan 1913, men på grund av pandemin har bion i flera omgångar hållits stängd månader i sträck. Senast i elva månader, från tidig vinter 2020 till hösten 2021. Nyöppningen i oktober menar Martin Österman var efterlängtad.

– Jag tror att det fanns ett uppdämt behov. Så när restriktionerna släppte kände folk att de ville ut och göra något.  Det är kanske en fördel med ett litet samhälle, att folk sluter upp lite mer. Framförallt de första filmerna var det mer folk på, sedan har det successivt mattats av. 

undefined
"Vi halkade in på ett bananskal. Idas pappa drev biografen på 70- och 80-talet. När de inte hittade någon som kunde ta över sa vi att vi i alla fall skulle åka och kolla. På den vägen blev det", berättar Martin Österman. På bild med Ida Österman i salongen på Mariannelunds Bio.

Det var i början av 2020 som Martin och Ida Österman tog över driften av bion för att säkerställa att den fick leva kvar i Mariannelund.

– Vi tjänar ju inga pengar på det här, utan vi gör det bara för att bio ska få vara kvar i samhället. Betalningen för oss är att vi får se mycket film från projektorrummet. Ofta blir man positivt överraskad av de filmer som man inte skulle ha sett annars. De animerade barnfilmerna kan vara fantastiskt roliga även för oss vuxna, jag tror att många missar det. 

Under hösten har det visats omkring två filmer i veckan. Däremot har inte salongens 114 platser någongång varit nära att fyllas. 

– Det varierar hur många som kommer. Det är ett ganska litet underlag i Mariannelund så man får inte stirra sig blind på antalet. Kommer det 25 personer så är det väldigt bra procentuellt. I snitt har vi haft 13 personer per film under hösten. Så det brukar verkligen inte bli trångt i salongen. Sedan är det klart att vi hoppas på fler. Vi vill ju att bion ska få vara kvar och då gäller det att folk också kommer. 

2021 avslutas med tre filmer på juldagen. Nytt är att vaccinpass efter den 23 december gäller för besökare över 18 år. 

– Vi har fått information om att vi behöver ha det. Så vi kommer att ha en app för att kontrollera att folk har det när de kommer. Det är dessvärre bara att acceptera läget som det är

Vad är planen inför framtiden?

– Till våren fortsätter vi. Vi kommer att köra en säsong i taget. Så länge som ägarna tycker att det är värt att ha en bio i Mariannelund kommer vi nog vara här och sköta den. Vi skulle gärna köra ännu mer bra film och ha två filmvisningar istället för en de dagar då vi är på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!