Bröderna Jack och Elliot Wallentin skriver och illustrerar barnböcker. Deras senaste bok handlar om djuren i regnskogen där de kombinerar biologisk mångfald och miljötänk.
De beskriver hur ett tidigare projekt för förskolor och pedagoger lett fram till att de har de börjat resa runt för att sprida kunskap och engagemang kring miljöteknik bland barn.
I tisdags deltog de i en sportlovsaktivitet i Mariannelund där barnen bland annat fick skapa bioenergi av potatisar och bygga robotar av återbruk.
De berättar att de har en genomgång hur jorden fungerar, vad man kan göra för att påverka klimatutvecklingen positivt och hur man kan ställa om till ett klimatsmart samhälle.
– Barnen kan mycket och de har växt upp med ett ökat klimattänk. Jag tror också många fått inspiration från Greta Thunberg, säger Elliot Wallentin.
Vad kan man göra som enskild person?
– Det viktigaste är att skaffa sig kunskap och sen kommunicera hur man ska kunna lösa det. Det här är fråga som måste lösas politiskt men människor kan i sin vardag göra mikroskopiska saker. Att köpa begagnat kan vara en sak, säger Jack Wallentin, som påminner att barnen är framtidens ledare.
Sportlovsaktiviteten att experimentera lockade till leenden och skratt.
– Det var roligt. Vi har gjort drakar och apor, säger Thyra Österman, efteråt.
Nova Österman berättar att man återanvänt såväl petflaskor som mjölkförpackningar.
– Och toarullar flikar Jolin Milton i, som tycker workshopen var häftig.