Byggde om lokal – saknade bygglov

Livsmedelsbutiken Salis Livs sökte inte bygglov för att bygga om Swedbanks gamla lokal i Mariannelund. Nu får verksamheten betala nästan 76 000 kronor i straffavgift.

Lokalen byggdes om och en dörr togs upp i väggen men utan bygglov, start- eller slutbesked.  Det innebär en kännbar sanktionsavgift.

Lokalen byggdes om och en dörr togs upp i väggen men utan bygglov, start- eller slutbesked. Det innebär en kännbar sanktionsavgift.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-04-30 08:00

I början på året byggdes den lokal som alltid varit bank i Mariannelund om till minilivs.

Någon månad innan hade representanter besökt kommunen och träffat båda livsmedelsinspektör och bygglovshandläggare som informerat om regelverket och att det krävdes bygglov för ändrad användning och för uppsättning av skyltar.

I februari gjordes en tillsyn och kommunen kunde konstatera att lokalerna inretts för annat ändamål än tidigare och att en dörr tagits upp på baksidan. Det hade gjorts utan bygglov, start- eller slutbesked.

Samhällsbyggnadsnämnden har utefter regelverket av plan- och bygglagen beslutat om ta ut en sanktionsavgift 75 562 kronor.

– De har haft möjlighet att göra rättelse. Då återställer man vissa delar så långt det som möjligt och söker sina lov. Det är självklart en kostad men det är deras bedömning. Verksamhetsutövaren har valt att inte göra en rättelse. Tråkigt aboslut, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

– De har informerats men de har valt den här vägen, säger byggnadsinspektör Veronica Olofsson.

Verksamhetsutövaren Majid Wandi som företräder de som driver butiken i kontakterna med kommunen har delgivits avgiften.

– Jag har bara hjälpt butikinnehavaren och det är han som får betala, säger Majid Wandi.

Butiksinnehavaren Muhammed Raad menar att det handlar om språkförbistring och säger att han kommer att betala.

– Vi visste inte om reglerna och att vi inte fick öppna butiken, säger han.

Enligt byggnadsinspektör Veronica Olofsson kommer en bygglovsanmälan nu lämnas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om