Datahallar kan ge 40-tal nya jobb

Datahallar med 40 Megawatts prestanda håller på att byggas upp i Mariannelund. Om ett par år hoppas verksamheten ha minst 150 Megawatt runt om i Sverige.

Buddy Jenkins, teknisk chef och Markus Kyllenbeck, vd i de lokaler som ska färdigställas.

Buddy Jenkins, teknisk chef och Markus Kyllenbeck, vd i de lokaler som ska färdigställas.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-12-13 18:00

När USNR/Söderhamn Eriksson valde att koncentrera sin verksamhet till Söderhamn frigjordes stora industriytor i Mariannelund.

I våras fick bygden besked om en satsning på 400 miljoner kronor i Mariannelund då det japanska bolaget Clean Energy Japan köpte de lediga industritfastigheterna för att satsa på datahallar.

Ett svenskt bolag har bildats för att driva verksamheten i Sverige, Nordic Colocation Computing AB.

Arbetet med att färdigställa lokalerna på 4 000 kvadratmetrarna fortgår och den första investeringen på totalt 3,5 miljoner är i princip klar.

Satsningen betyder mycket för det lokala näringslivet:

– Det här innebär jättemycket för oss och vi har en fantastisk orderstock, säger Mikael Engqvist, på ortens lokala elfirma.

Han jobbar hand i hand med andra lokala entreprenörer men det är också en internationell arbetsplats. I ett rum sitter den tekniska chefen Buddy Jenkins, som bor i Japan och jobbar i 90-dagarsperioder i Sverige.

Han beskriver Mariannelund som optimalt då man har en stor tillgänglighet på el från regionalnätet (vilket beror på att pappersbruk byggdes i området en gång). Likaså finns närheten till Universitetet i Jönköping, som man inlett ett samarbete med kring trainee-utbildning. De platserna har blivit mycket åtråvärda.

– Vi hade letat efter en plats i Sverige i ett och halvt år som hade den här kapaciteten som Mariannelund har, säger han.

– Det var som att hitta ljuset och det var väldigt lyckosamt, säger han om att man fick vetskap om Mariannelund av en slump.

Kaj Widell från Mariannelund är utbildad datatekniker. Med en japansk mamma kan han japanska och han hittade därför det optimala jobbet på hemorten.

Han jobbar med huvudtekniker Federico Marini från Italien.

– Jag förstår inte att Itsam har svårt att hitta personal, nämner Markus Kyllenbeck, som är vd för svenska bolaget, i förbigående.

Kort sammanfattat ämnar verksamheten tillhandahålla datakapacitet där effektiva molntjänster kan vara lagrade. Här är svarstiderna av yttersta betydelse,

I dag finns ett avtal på 40 megawatt men redan om ett par år hoppas man det har stärkts till 55.

– Målet är att ha 150 megawatt runt om i Sverige, säger Markus Kyllenbeck.

Ett 40-tal jobb väntas inom ett par år där Mariannelund blir huvudkontor.

Datorer avger värme och man undersöker nu hur all den värmen ska kunna användas.

– Det är min nästa utmaning och det ligger i vårt intresse att använda den. Att det kommer ge mervärde för andra verksamheter är det inget tvivel om, påpekar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om