De sommarjobbar som filmskapare

Fem ungdomar från länet skapar den här veckan sin egen film under ledning av filmpedagog Martin Klevegård. Ämnet är demokrati.

Felix Schulze testar kameran medan Hilma Strandh står framför.

Felix Schulze testar kameran medan Hilma Strandh står framför.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-07-02 20:00

Redan på måndagen uppmärksammade samhällsbor hur det flyttades filmstativ, byttes vinklar och det filmades från olika håll i samhället. Möjligen undrade en del som hänt, speciellt då filmningen ägde rum på samma gata, där en tragisk händelse två år tidigare fått stor uppmärksamhet.

Men orten hade inte på nytt hamnat i medialt riksljus, i stället handlar det om filmskapande, vilket kan komma att ske på olika platser i samhället.

Regionen arbetar med olika skapande projekt. Ett av sommarens projekt är ett filmkollo. Det var från början tänkt att äga rum i Nässjö men blev i Mariannelund.

Under filmkollot, som arrangeras av Region Jönköpings län i samarbete med Filmbyn Småland, får fem deltagande ungdomar mellan 16 och 19 år lära sig grunderna hur man skapar en film.

Extra krydda är att de dessutom får betalt.

Martin Klevegård, som är filmare och filmpedagog och som anlitas av Jönköpings- Kalmar- och Kronobergs landsting/regioner, lotsar ungdomarna i vägen att skapa en egen film.

Under måndagen fick de introduktion i filmskapandets grunder och fick känna på hur det är att stå både bakom och framför kameran. Manusskrivande och inspelning sker de kommande två dagarna medan redigering står på agendan på torsdag. På fredag ska filmen vara klar.

– Det ska bli jättekul att se vilken typ av film de väljer, spelfilm, dokumentär eller mer reportageaktigt, säger Martin Klevegård.

Han berättar att deltagarna kommer från Vetlanda, Mariannelund och Jönköping. Någon kommer från Afghanistan och någon är född i Iran.

Från början var idén att göra en reklamfilm om filmbyn eller Mariannelund men det har ändrats till att bli en film om demokrati.

– De får tänka till vad demokrati är och varför man ska rösta, beskriver Martin Klevegård.

Och frågan kan ha olika innebörd beroende på vem man frågar.

– Det är frivillighet, att alla är lika mycket värda, att man kan säga vad man vill och att man får gratis skola, turas Muhammaed Jafari och Mehran Esmaili att svara.

För Vetlandaborna Felix Schulze och Hilma Strandh kommer inte svaren lika spontant. De är båda förstagångsväljare.

– Jag tycker det är svårt att svara på för demokrati har varit en sådan självklarhet i Sverige. Man blir lite ställd vad som är viktigt. Men det är väldigt intressant och man börjar tänka på varför man ska rösta, säger Hilma Strandh.

Är ljuset bra här? Mehran Esmaili får flytta på sig och börja om.
Är ljuset bra här? Mehran Esmaili får flytta på sig och börja om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om