De var på plats vid kapellet

År 2000 brann Kulla kapell ner till grunden i en anlagd brand. I veckan fick det återuppbyggda kapellet besök av Hässleby-Kråkshults församlingskår.

Hässleby-Kråkshults församlingskår fängslades av Kulla kapells dramatiska historia.

Hässleby-Kråkshults församlingskår fängslades av Kulla kapells dramatiska historia.

Foto: privat

Mariannelund2018-06-17 12:25

14 personer från församlingskåren deltog när Ann-Marie Olaison berättade om Kulla Kapells historia under Hässleby-Kråkshults församlingskårs traditionella vårresan.

– Historien om hur kapellet fasinerade oss. Många kom ihåg när det brann ner och det var en av deltagarna som hade besökt kapellet innan det hände. Det var anmärkningsvärt hur det gick till, berättar församlingskårens vice sekreterare Margaretha Bladh.

Kapellet som ligger mellan Nässjö och Eksjö uppfördes på 1920-talet. År 2000 sattes flera kyrkor i brand, spåren ledde så småningom till två unga bandmedlemmar i ett black metal band. De erkände att de bränt ner Kulla kapell och Bäckaby kyrka som hämnd för vad kristendomen gjort mot hedningarna.

– De togs fast för att de satt på en buss och en person hörde deras samtal och på så sätt kunde de gripas, berättar Margaretha.

– Det beslutades att kapellet skulle byggas upp igen. Eva Spångberg hörde av sig efter branden och gjorde en ovanligt stor och charmerande altartavla till kapellet. Det är ett väldigt vackert och ljust kyrkrum vi fick besöka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!