Det är skillnad på äppelpaj – och äppelpaj

Modern äppelpaj med konjak och cheescakefluff föll juryn i smaken. Vinnare i tävlingen blev Nette Jönnervik från Eksjö som blev både glad och överraskad.

Förstapriset, en grön cykel vanns av Nette Jönnervik från Eksjö, var äppelpaj med konjak och Cheescackefluff gick hem hos juryn, med sin moderna touch.

Förstapriset, en grön cykel vanns av Nette Jönnervik från Eksjö, var äppelpaj med konjak och Cheescackefluff gick hem hos juryn, med sin moderna touch.

Foto: Privat

Mariannelund2020-10-04 20:00

Nette Jönnervik deltog i tävlingen med en liten annorlunda äppelpaj av det lite modernare snittet. Det gick hem hos juryn, som enigt förklarade henne som vinnare av förstapriset i tävlingen, en grön cykel. 

Hon berättade också att äpplena vuxit hemma i den egna trädgården. Men var konjaken kom i från förtäljer inte historien.

undefined
Klassisk äppelpaj.

Juryn på Filmbyn i Mariannelund var helt enig om segraren. Lika eniga var de matkunniga medlemmarna om att det kan vara stor variation på äppelpajer. Allt ifrån de klassiska med vispgrädde eller vaniljsås till de mer konstfärdiga som till och med hade kunnat kvala in i en tårttävling.

undefined
Äppelpaj med rosenkänsla.

Det var också minst lika stor variation på de 21 deltagarna i tävlingen. Den äldsta, Kerstin Carlqvist, Nässjö, har fyllt 85 och den yngsta, Cecilia Pettersson från Västervik, 16 år.

Kerstin Carlqvist berättar att hon gjort sin paj från äpplen från den egna trädgården.

– Vi har 17 olika sorters äpplen, säger hon.

undefined
Äppelpaj av lite modernare slag.

– Det var min mormor som tyckte att jag skulle vara med, säger Cecilia Pettersson, och jag tyckte det kunde vara roligt.

Det var en ansenlig matkunskap som samlats i juryn. Här satt Katja Roselli som driver restaurangen på filmbyn, Jörgen Stjärnberg, bagare i femte generationen, Emelie Holmblad, känd från Sveriges yngsta mästerkock, Kristina Lindelöf, Ingebo Hagar och Jonas Persson från Eksjö Stadshotell.

Arrangör för tävlingen var Cykla i Filmlandskapet, ett projekt som drivs av Carina Eldåker och Carina Engqvist.

Emelie Holmblad, känd från tv:s Sveriges yngsta mätsterkock satt med i juryn. Ett uppdrag hon provat förut. Som  gäst i tvprogrammet Hela Sverige Bakar.
Emelie Holmblad, känd från tv:s Sveriges yngsta mätsterkock satt med i juryn. Ett uppdrag hon provat förut. Som gäst i tvprogrammet Hela Sverige Bakar.
Karta: Mariannelund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!