Det ljusnar för fabriken – återanställer varslad personal

Efter att i höstas ha behövt varsla personal har läget nu lättat för Leiab Fönster i Mariannelund. "Vi håller på att gå upp i kapacitet och ta tillbaka personal. Vi får se hur många som vill komma tillbaka. Det är en utmaning att först minska mycket och att sedan försöka öka igen", säger vd Johan Pettersson.

"I byggbranschen är det antingen full fart framåt eller tvärstopp. Det här lagom finns tyvärr inte inom bostadsbyggandet. Så man måste kunna gasa, bromsa och hitta andra saker som är mer stabila. För oss är fönsterbyten mer stabila", säger Johan Pettersson vd på Leiab Fönster AB i Mariannelund.

"I byggbranschen är det antingen full fart framåt eller tvärstopp. Det här lagom finns tyvärr inte inom bostadsbyggandet. Så man måste kunna gasa, bromsa och hitta andra saker som är mer stabila. För oss är fönsterbyten mer stabila", säger Johan Pettersson vd på Leiab Fönster AB i Mariannelund.

Foto: Linda Jonzon/Leiab

Mariannelund2024-05-21 06:00

Förra året innehöll både toppar och dalar för fönsterföretaget. I början av året fick de sin största order någonsin på 40 miljoner från England, men under hösten slog lågkonjunkturen hårt och Leiab tvingades varsla. 

– Många kanske tror att en sådan order skulle trygga jobben under flera års tid men med en så stor fabrik som vi har tar det 1,5 månad sedan behöver vi en stororder igen. Så det blev att vi behövde minska med 26 personer förra hösten. Nu har vi tagit tillbaka cirka tio personer. Det är positivt men det är en bit kvar till där vi var för ett år sedan, säger Johan Pettersson. 

Vad beror vändningen på?

– Vi har varit lyckosamma och orderingången har förbättrats mycket nu under våren. Det gör det ofta i vår bransch, det finns en normal säsongsvariation. Många vill gärna ha fönster under årets varma tid. Det är då man vill byta. Under vinter brukar det vara lite mindre.

undefined
"Förhoppningsvis har vi nu passerat botten vad det gäller bostadsbyggandet och nu sakta men säkert tar oss uppåt. Men jag tror att det kommer ta två till tre år innan vi är tillbaka på den byggtakt vi hade för ett år sedan", säger Johan Pettersson.

Hur ser ni nu på konjunkturläget?

– Det vi brottas med är att vi inte vet om det här är en tillfällig uppgång eller första tecknet på att konjunkturen håller på att vända och vi har sett det värsta. Det är ett väldigt osäkert läge och likadant inom många delar av byggbranschen som är hårt drabbad av lågkonjunkturen. Speciellt nyproduktion av bostäder som är en viktig del för oss. Så det är tufft men vi ser vissa ljusglimtar. Nu bemannar vi upp och höjer kapaciteten så får vi se om vi får förmån att öka ytterligare längre fram eller om vi tvingas gå tillbaka.

Vad satsar ni på framåt?

– Nyproduktionen kan vi inte påverka. Är det så att byggbolagen inte startar så behöver de inga fönster. Marknaden där har försvunnit med 70 procent. Samtidigt finns fortfarande 30 procent kvar så man får vara med och slåss om de affärer som finns. Där vässar vi oss. Men volymen kommer nog att vara fönsterbyten för oss en tid framåt. Sedan får vi se vad framtiden tar med sig. Vi har nya produkter och planer på gång. Men det får vi ta stegvis. Den långsiktiga visionen är att vi ska fördubbla vår verksamhet. 

Kommer ni anställa fler?

– Det är ett fåtal till som vi kanske kommer att anställa innan semestern. Sedan får vi se vad hösten för med sig. Vi hoppas att vi ska kunna utöka ytterligare med fem till tio personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!