Regionen öppnar drop in för vaccin mot covid 19

Nu kan du gå direkt och vaccinera dig mot covid-19 utan att boka en tid. Det är Region Jönköpings län som öppnar för drop in på de vårdcentraler som vaccinerar.

Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län som nu öppnar för drop-in-besök på vaccinmottagningarna. "Vaccinet är det bästa sättet att skydda sig och andra" säger hon.

Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län som nu öppnar för drop-in-besök på vaccinmottagningarna. "Vaccinet är det bästa sättet att skydda sig och andra" säger hon.

Foto: Arkiv: TT-Bild

Mariannelund2021-09-02 08:00

– Vi är i slutspurten av fas 4, alltså den breda vaccinationen av allmänheten. Nu avgörs hur hösten blir. Det finns inget effektivare sätt att skydda sig mot covid-19 eller att undvika att smitta andra. En hög vaccinationstäckning är vägen till minskade restriktioner och ett friare liv med resor och socialt umgänge, regionens smittskyddsläkare säger Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

Målet är att alla över 18 år ska ha fått en dos senast 19 september. Just nu ligger vaccinationsgraden på 80 procent för hela länet. I mariannelundsområdet är den klart lägre, runt 65 procent enligt regionens vaccinationskarta.

Alla över 18 år i fem områden med låg vaccinationstäckning i länet får i dagarna ett brev på posten med information om hur och när man kan få vaccin. Mariannelund finns inte med bland dessa fem områden.

Regionen skriver i pressmeddelandet att hälsokommunikatörer är ute och arbetar aktivt i områdena och ger invånarna muntlig och skriftlig information om vaccinet, hur man vaccinerar sig och hjälper även till att boka in tid. 

– Vi har nu mer vaccin än någonsin tidigare så har du inte tagit sprutan så är det nu lättare än tidigare att göra det, säger Jonas Almgren, vaccinsamordnare. 

I Eksjö är vårdcentralens vaccinationsmottagning öppen för drop-in-besök torsdagarna vecka 36 och 37. Men för bokade besök finns det tider. Vid 11-tiden på onsdagen fanns nära 300 tider att boka och de närmaste låg bara minuter senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!