Dubbel sorg för hembygdsföreningen: "Mycket känslor nu

Det ryker fortfarande från branden allt eftersom regnet träffar de varma nedbrunna resterna. Det finns inte mycket kvar att rädda av byggnaden, konstaterar hembygdsföreningen som driver verksamheten. "Det är djupt sorgligt", säger Ingalill Sjö.

Ordförande Anders Örmander, kassör Ingalill Sjö och ledamot Roy Davidsson från hembygdsföreningen i Mariannelund känner sig ledsna och uppgivna.

Ordförande Anders Örmander, kassör Ingalill Sjö och ledamot Roy Davidsson från hembygdsföreningen i Mariannelund känner sig ledsna och uppgivna.

Foto: Maria Fabien

Mariannelund2024-07-24 12:27

Tre representanter från Hembygdsföreningen i Mariannelund är på plats och tittar på förödelsen. De tog över Julles verkstad 2002. Året efter blev den byggnadsminnesförklarad av Länsstyrelsen och Kung Carl XVI Gustav invigde. Byggnaderna har inte varit så välbesökta som hembygdsföreningen hade hoppats på.

– Julles har känts som ett sorgebarn och nu blev det ännu mer ett sorgebarn, säger Ingalill Sjö, kassör i hembygdsförening.

Hon berättar om de omkostnader de har. 

– Bara försäkringen kostar över 10.000kr, sedan tillkommer el, vatten, avlopp och larm. Det är djupt sorgligt, säger Ingalill Sjö.

Julles verkstads verksamhet började redan 1880 och grundades av Johan Nilsson. Han tillverkade husgeråd såsom grytor, stekpannor, köksspisar och kaminer. Tegelbyggnaden var en del av en expansion av verksamheten och uppfördes 1924. 

undefined
Till höger den utblåsta verkstaden och i mitten den bevarade röda tegelbyggnaden samt längan till vänster som klarade sig.

Roy Davidsson är ledamot i föreningen och den som har ansvaret för byggnaderna berättar att länsantikvariet har sedan start investerat 2,4 miljoner kronor och varit starkt pådrivande för att bevara byggnadsminnet.

– Trots detta har det varit en förlustverksamhet, säger han.

Allt är inte förlorat. I gjuteriet som var inrymt i den nerbrunna tegelbyggnaden finns det några gjuterimodeller som inte har förstörts. Det kommer bli en bedömning av försäkringsbolaget och länsantikvariet om det finns resurser och förutsättningar för en återuppbyggnad.

– Det historiska värdet har gått förlorat. Vi vågar varken kommentera eller säga vad vi tror kommer hända, säger Ingalill Sjö.

Ordförande Anders Örmander känner sig mållös.

– Det är för mycket känslor nu, säger han.

Roy Davidsson är glad att de byggnader som ligger bredvid inte har skadats i branden. Där finns bland annat en gammal bordshyvel som skänktes till kungaparet vid invigningen. Vid samma tillfälle överlämnades även en minnesgåva i form av en plakett från Mariannelunds Företagarförening.  Kung Carl XVI Gustav fick äran att starta bordshyveln och titta på alla de gamla maskinerna.

– Hade den byggnaden blivit antänd hade den blivit totalt nerbrunnen. Taket består av tjärpapp och trästockarna hade gjort att tegelväggarna hade kollapsat, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!