Byggnad brann ner – man anhållen misstänkt för mordbrand

Under natten mot onsdag larmades SOS om en brand i Mariannelund. Branden spred sig till ytterligare en byggnad och en hyresfastighet fick utrymmas. Under morgonen greps en man misstänkt för mordbrand.

Misstänkt mordbrand i Mariannelund

Foto: Maria Fabien

Mariannelund2024-07-24 01:26

Larmet kom strax före klockan 01 natten mot onsdag. Enligt räddningstjänsten brinner det i en mindre lada som huserar ett garage i centrala Mariannelund.

– Vi är på plats med ett större räddningspaket. En mindre lada är helt övertänd och vi har spridning till en intilliggande byggnad. Vi har även en hyresfastighet som är hotad, men där har vi ingen påverkan, ännu, säger räddningstjänstens ledningsoperatör när vi når dem tidig morgon.

I samarbete med polisen evakuerades hyresfastigheten.

– Tolv personer är evakuerade. Ambulans har kontrollerat dem och de har inga rökskador eller så, säger polisens ledningsbefäl Emma Hedevik.

Sex stationer, ambulanser och polis är på plats.

– Den första byggnaden, som är en lada, garage, den totalt nerbrunnen. Sen har vi en spridning till en intilliggande byggnad. Den jobbar man med att släcka ner. Målet är att släcka ner branden.

Den hyresfastighet som tidigare var i riskzonen verkar kunna klara sig.

– Branden är omringad till den aktuella byggnaden.

Vid 04.30 hade räddningstjänsten kunnat dra ner på styrkan på plats. Då var bara två stationer kvar. 

– De kommer snart gå över till efterbevakning, säger räddningstjänstens ledningsbefäl då.

Under släckarbetet hölls väg 40 avstängd, men man har kunnat öppna upp så att trafik kan passera växelvis.

undefined
Branden misstänks vara anlagd och en person i 20-årsåldern har gripits misstänkt för mordbrand.
undefined
Här har byggnaden brunnit ner helt. Branden utreds som mordbrand.
undefined
Insatsledaren Jörgen Franzén säger att man initialt drog på stort med brandmän, men alla behövde inte köra fram. Men flera enheter var med och bekämpade branden under natten.
undefined
Brand i Mariannelund, Smedjegränd, natten mot onsdag.

Under morgonen meddelar polisen att ärendet utreds som mordbrand då man misstänker att branden är anlagd.

– Vi har en gripen. Han ska förhöras och sedan blir det en teknisk undersökning, säger polisens ledningsbefäl Tobias Sundström.

Mannen är i 20-årsåldern och känd av polisen sedan tidigare.

Strax efter klockan 07 på morgonen får Vimmerby Tidning en intervju på plats med insatsledaren Jörgen Franzén.

Vad är det som har hänt?

– Vi fick larm om brand i natt, att det brann i en garagelänga. När första styrkan var på plats var den helt övertänd, säger han och berättar vidare hur strålningsvärme från branden har gjort att den spridit sig till en närliggande byggnad, samt spräckt rutor till ytterligare en byggnad på platsen.

– Så det var lite kaotiskt i början. Det var "nivå 30-larm", alltså 30 brandmän var på väg hit, men vi ställde dem så alla är inte framme. De som jobbat här är Rumskulla, Vimmerby, Hjältevad och Mariannelund och Hultsfred. Så det är många som varit här och jobbat, säger Franzén.

undefined
Jörgen Franzén, insatsledare på plats.

 

undefined
Polis och flera enheter från räddningstjänsten kom till platsen.

 

undefined
Fönstren till ett närliggande bostadshus smältes av strålningsvärme.

 

undefined
Marie och Pelle Borgström hade antika möbler som nu förlorats. De hade förråd nr 10. De hade tur i oturen. De hade planerat att ställa fler möbler där, men hann inte. "Det känns tråkigt", säger Pelle.

 

undefined
Magnus Wirensjö och hans fru var två av de som fick evakueras i natt efter branden. Han berättar att hans fru vaknade i natt och såg att det brann med öppna lågor. "Det var helt övertänt", säger han. "Jag trodde inte vi skulle behöva evakueras, jag trodde inte det var så allvarligt".

 

undefined
Anneli Tälth är servicepersonal på Folkhögskolan. Hon kom till platsen på morgonen. "Jag blev lite chockad", säger Anneli och berättar om hur hon fick information om branden när hon tittade i sin telefon på morgonen. "De jag tycker mest synd om är Julles. Fruktansvärt, hur någon kan göra så här...", säger hon.

 

undefined
Robert Sandström från Sandviken var boende på ett Air Bnb i närheten. "Jag vaknade av att det blinkade och såg massor av brandbilar", berättar han och säger att han inte kände sig rädd av händelsen.

 

undefined
Christoffer Bertilsson är fastighetsägare till det så kallade "Apotekshuset", grannfastigheten med branddrabbade byggnaderna. "Det är det yttre glaset som har spruckit av värmen. Det är tråkigt, men det är bara materialla ting. Vad jag vet har ingen blivit skadad och det är ju det viktigaste", säger han.

På området ligger Julles verkstad. Delar av verkstaden är förstört men den äldsta byggnaden ska ha klarat sig.

Enligt polisen i region Öst har branden startat i samband med ett bråk. På sin hemsida skriver polisen att branden startat efter någon form av bråk eller stök med en utåtagerande person på platsen, strax innan branden bröt ut.

Ärendet är nu åklagarlett och Gustav Johansson vid åklagarkammaren i Jönköpings län, är fåordig när Vimmerby Tidning når honom för en kommentar.

– Det sitter en person anhållen. Men i övrigt vill jag inte gå in närmare på händelsen, säger Gustavs Johansson, kammaråklagare.

Det ska ha varit någon form av bråk i anslutning till branden. Kan du säga något om det?

– Nej, jag vill inte gå in närmare alls, det är ett tidigt skede i utredningen.

Vad händer nu framåt närmaste timmarna?

– Det vidtas utredningsåtgärder men jag vill inte gå in närmare på vilka i det här skedet, säger Gustav Johansson.

Hur ställer sig den anhållne till misstanken? 

– Jag vill inte gå in närmare på det än, det är väldigt tidigt i utredningen.

Artikeln kommer att uppdateras.

Karta: Smedjegränd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!