Filmbyn hoppas på rekordsäsong

Ingela Nilsson Nachtweij på Filmbyn skiner som solen när hon berättar om bra besökssiffror och nya saker i museet.

Ingela Nilsson Nachtweij är mycket nöjd med säsongen så här långt. "Vi går mot rekordår verkar det som", säger hon.

Ingela Nilsson Nachtweij är mycket nöjd med säsongen så här långt. "Vi går mot rekordår verkar det som", säger hon.

Foto: Carl Abrahamsson

Mariannelund2022-08-06 05:00

– Vi har precis fått siffror från juli. Vi går mot rekordår verkar det som. 2019 hittade de utländska besökarna hit, men under pandemin kom det fler svenskar. Nu har tyskar och skandinaver äntligen hittat tillbaka till oss.

– Tyskarna älskar Astrid Lindgren. De är helt lyriska. Det handlar mycket om nostalgi tror jag, att de vuxna själva sett filmerna som barn. Jag är tacksam för att alla är så nöjda. Det är Astrid Lindgrens förtjänst men även regissören Olle Hellboms och alla andras också såklart.

– Besökarantalet kan variera från dag till dag, fortsätter Nilsson Nachtweij. Det är omöjligt att förklara. Men när det inte är en strand-dag så blir det vanligtvis bra för oss. Då kommer familjerna hit istället och ser på utställningarna och leker ute i Upplevelseskogen. Parken är ju gratis.

Filmbyn ligger ju inte helt centralt. Kan det vara ett problem att få folk att hitta hit?

– Geografin är svår, svarar Nilsson Nachtweij. Vi ligger lite i utkanterna av båda länen men det var å andra sidan här man spelade in Emil-filmerna. Och vi är ett jättebra komplement. Det är vi, Bullerbyn, Katthult, Näs, och Astrid Lindgrens Värld. Det är många som besöker alla fem ställen och stannar någon dag extra. Vi kompletterar varandra bra, känns det som.

– Vi är lite annorlunda eftersom vi inte främst drivs av vinstintresse. Vi är inte som ett vanligt aktiebolag. Det är tänkt att all vinst ska gå tillbaka till verksamheten. Men vi behöver självklart gå med vinst för att kunna utveckla nya idéer. Då är det bra att ha en fin säsong i ryggen. 

Vad är nytt för i år hos er?

– Vi har fokus på Nils Karlsson Pyssling, berättar Nilsson Nachtweij. Vi har en ny installation med saker från filminspelningen och vi har även byggt en egen liten biograf där vi visar själva filmen. Det har varit mycket uppskattat. Min egen första bioupplevelse var faktiskt då den första Emil-filmen hade premiär... På sikt vill vi gärna att barnen ska kunna spela in film här själva.

Vad är det mest populära på Filmbyn enligt de besökande barnen?

– Lilla Gubben är mest populär, och att klä ut sig. Barnen vill klä ut sig och bli fotograferade på Lilla Gubben. Det är kul, så jag vill fortsätta att utveckla så att vi har fler möjligheter till det. Många barn uppskattar överhuvudtaget utställningarna med riktiga objekt: saker man kan känna och ta på och uppleva.

Lilla Gubben är populärast på Filmbyns museum. Alla villa bli fotograferade med Pippis häst.
Lilla Gubben är populärast på Filmbyns museum. Alla villa bli fotograferade med Pippis häst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!