Filmbyn sätter bygden på kartan

I år firas kulturarvsåret i Europa. När region Jönköpings län skulle lyfta fram ett objekt att representera länet valdes Filmbyn i Mariannelund ut att uppmärksammas internationellt.

Anna Mellergård är hemkommen från Rumänien där hon blev inbjuden att tala om Filmbyn Småland som skymtar i bakgrunden i tallskogen.

Anna Mellergård är hemkommen från Rumänien där hon blev inbjuden att tala om Filmbyn Småland som skymtar i bakgrunden i tallskogen.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-08-15 22:00

Varje liten by, ort eller stad har sitt eget kulturarv. En historia som skapar identitet och ger en historia och minnen med eftertanke. I många fall har kulturarvet med tiden även skapat ekonomiska förutsättningar för bygden och åtskilliga arbetstillfällen.

2018 har utsetts till ett Europeiskt kulturår efter ett initiativ av Europaparlamentet, som sjösatt en stor summa pengar till ändamålet. Orsaken är att man vill främja den kulturella mångfalden och dess identitet men också den ekonomiska betydelsen som kulturarvet har på många platser.

Men man vill också stärka det som ett inslag i EU:s internationella sammanhang, inte minst som en markering efter att kulturskatter förstörts i Mellanöstern.

Region Jönköpings län har sedan många år tillbaka ett samarbete med nätverket AER. När man fick förfrågan att medverka med ett kulturarv vid en internationell konferens valde man Filmbyn som enda objekt i länet.

– 200 regioner i Europa är med i AER och när Region Jönköpings län funderade på om de hade något bra exempel att lyfta fram, valdes Filmbyn ut, berättar Anna Mellergård i Mariannelund.

Anna Mellergård, som initiativtagare till satsningen och numera verksamhetsutvecklare är nyligen hemkommen från några dagars konferens i Rumänien där hon berättade om det som nu tituleras som Filmbyn Småland.

– Jag fick representera Filmbyn och berätta vår historia. Jag har haft många föreläsningar i ämnet men att tänka till ur ett kulturarvsperspektiv har jag inte gjort innan och det var väldigt nyttigt, påpekar hon och beskriver hur en liten ort kan upptäcka sitt kulturarv, bevara och utveckla.

I Mariannelund har mycket genomsyrats av Astrid Lindgren på olika vis. Här spelades många av Emilfilmernas scener in och många av statisterna var från orten. Men medan Katthult och Bullerbyn uppmärksammats i många år, har Mariannelunds del i filminspelningarna kanske varit så självklar för ortsborna att den med tiden glömts bort.

Tills idén kläcktes att det borde uppmärksammas. Resultatet blev Filmbyn Småland.

– Vi utgick från Emilinspelningarna och att vi lever i Astrid Lindgrens hembygd och vi tog vara på det. Jag fick mycket positiv feedback och efteråt kom många fram och tyckte det var väldigt intressant. Jag är jättetacksam att jag fick vara med och Filmbyn är stolt att ha blivit uttagen, beskriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om