Filmbyn stänger säsongen med besöksrekord ännu en gång

Antalet betalande besökare i Filmbyns utställning ökade med 48 procent jämfört med förra året, som även det var ett rekordår.

Ingela Nilsson Nacthweij är tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn Småland.
– Det är mitt första år så det är roligt att det gått bra.

Ingela Nilsson Nacthweij är tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn Småland. – Det är mitt första år så det är roligt att det gått bra.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2022-11-23 05:00

När Filmbyns tillförordnade verksamhetschef Ingela Nilsson Nachtwej summerar året kan hon konstatera att de har haft 15 070 betalande besökare i utställningen, jämfört med 10 200 i fjol.

– Alla säger att det är tyskarna som räddat besöksnäringen i år, säger hon och hänvisar till säsongssummeringen man gjorde tillsammans med flera turistmål i trakten tidigare i november.

undefined
Ingela Nilsson Nacthweij är tillförordnad verksamhetschef på Filmbyn Småland. – Det är mitt första år så det är roligt att det gått bra.

Samtidigt konstaterar hon också att många svenskar har valt att hemestra, vilket har varit en bidragande orsak till att det har blivit besöksrekord.

Nytt för i år var utställningsdelen om Nils Karlsson Pyssling.

– Den har genererat svenska besökare och säkert en del återbesökare. Men tyskarna känner inte till Nils Karlsson Pyssling, det var en överraskning för mig att han inte var mer känd.

undefined
Filmbyns nya utställningsdel med rekvisita från filmen av Nils Karlsson Pyssling kan ha haft viss del i besöksrekordet.
undefined
"Dreamteam." Så beskriver Ingela Nilsson Nachtwej säsongens personalgrupp på Filmbyn. Fr v Moa Gustafsson, Simeon Sand, Mersin Raman, Björn Larsen, Ingela Nilsson Nachtwej och Sebastien Veinfors.

En annan faktor som kan ha bidragit till ökningen är de influensers som har varit på besök.

– När youtubern Tomu var här hade hans video 42 000 visningar det första dygnet. Vi hade svenska barn i tio-tolvårsåldern som kom där föräldrarna sa att det var tack vare Tomu.

Det totala antalet besökare uppskattar Nilsson Nachtwej till 45 000. Dit räknas alla som besökt restaurangen, handlat i shopen eller lekt i Upplevelseskogen.

Flera turistmål vittnar om att besökarna har spenderat mer pengar i år jämfört med förgående år. Det märker även Filmbyn.

– Vi har ökat omsättningen i shopen med nästan 50 procent.

Toppnoteringen på 425 besökare på en dag gjordes vid två olika tillfällen.

Har ni haft kapacitet att ta emot alla besökare på ett bra sätt?

– Ja, det har funkat. I utställningen blir det ett flöde, man är där i en till två timmar. På övervåningen har det blivit kö vid de digitala miljöerna vissa dagar. Flaskhalsen är parkeringen, särskilt vid lunchtid.

undefined
Två dagar toppade antalet besök med 425 besökare vardera. – I utställningsdelen blir det ett bra flöde, men vid de digitala miljöerna har det blivit kö, säger Ingela Nilsson Nachtwej.

Kan årets resultat generera i fler jobb till nästa säsong?

– Absolut. Jag haft fyra jätteduktiga ungdomar från bygden plus en kock och en lokalvårdare. Vi har gått runt på oss sju. Till nästa säsong behöver vi förstärka restaurangen. Vi räknar med att det blir en minst lika bra säsong.

Filmbyn har stängt för säsongen och öppnar under sportlovsveckorna i februari igen. Med anledning av elpriserna är det inte möjligt att ha helgöppet, som förra året.

– Det har precis blivit klart att vi ska ha en hemvändarkväll i mellandagarna, men detaljerna är inte klara än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!