Fritidsgården är stängd sex av sju dagar

En vädjan till kommunen vid trygghetsmötet i Mariannelund i veckan var att satsa på ungdomarna. Men fritidsgården har i dag mest stängt.

Rolf Jonsson vill utöka ungdomsverksamheten men berättar att pengarna inte finns.

Rolf Jonsson vill utöka ungdomsverksamheten men berättar att pengarna inte finns.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-11-30 19:00

Det tog tid innan fritidsgården kunde öppna. Att hitta rätt personal tog tid. Men när den väl öppnade kom utmanande sparkrav. Chefen för ungdomsverksamheten Rolf Jonsson, måste rätta mun efter matsäcken och vid nästa nämndsammanträde ska han visa hur. Han berättar att han kommer föreslå de öppettider som är, för att budgeten ska hållas. Det innebär tre dagar öppet i Eksjö och en dag öppet i Mariannelund.

– Vi lyckas lösa nästa års budget, sen vet jag inte vad nämnden bestämmer. Hade jag fått bestämma hade det blivit fem dagar öppet i Eksjö och tre i Mariannelund, säger han.

– Jag ska gå i pension snart. Då frigörs pengar så kanske kan vi behålla en fritidsledare.

Finns det utmaningar i Mariannelund?

– Oh ja, det gör det, säger han.

– Jag skulle vilja ha öppet tre dagar och vara på skolan på dagtid. Det är vi i Eksjö. Men då måste man ha öppet på kvällen också.

Under hösten beskriver han att det varit "lite stökigt" mellan olika grupper.

– Det kan vara något som hänt på skolan och sen smäller det till på kvällen, säger han.

Efter höstlovet har det dock lugnat ner sig – på båda orterna. Anledningen vet han inte riktigt.

Senast man hade öppet i Mariannelund kom 27 ungdomar, något som annars kan variera mellan 15 och 35 personer. Minst tre personal finns varje gång. Det handlar mycket om att finnas där för ungdomarna och ha tid för samtal.

– Ungdomsgården är till för att bygga relationer och man måste få tid att prata, annars finns ingen vits med att ha öppet. Jag skulle vilja ha öppet mer för vi ser skillnad om vi jämför med Eksjö, eftersom vi träffar de ungdomarna oftare.

Önskemål har lyfts att ta in ungdomar som praktikanter för att stärka verksamheten men det är en sak som Rolf Jonsson säger blankt och strängt nej till. Han säger att det är länge sedan man hade det.

– Det fungerar inte, de är i samma ålder. Sedan handlar det om säkerhet och eftersom man jobbar med människor måste man ha en viss kompetens, säger han.

För att stärka situationen i Mariannelund kommer Eksjös två ungdomslotsar, som funnits något år, att även besöka östra kommundelen. "Lördagshäng" startar i Mariannelunds idrottshall var tredje lördag. Något som börjar efter nyår.

– De jobbar med lite äldre ungdomar, för att få in ungdomar i aktiviteter och i skola, beskriver Rolf Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om