Fullsatt kyrka när årets lucia kröntes

Intresset för luciafirandet i Mariannelund är fortsatt stort. En fullsatt kyrka tog del av kröningen av årets lucia Saga Stejdahl.

Ljusen tänds och Lucia kröns.

Ljusen tänds och Lucia kröns.

Foto: Jenn Hultberg

Mariannelund2018-12-13 17:04

Medan det på vissa andra platser har varit svårt att få luciakandidater att ställa upp, har det varit motsatt situation i Mariannelund. Totalt deltog i år 18 personer i luciatåget inklusive lucian Saga Stejdahl och lill-lucian Tindra Hammar.

I Mariannelund kröns alltid lucian den 12 december, dagen före lucia, helt enkelt för att hon ska vara krönt på luciadagen då hon och hennes tärnor och lill-lucian lussar. Högtiden brukar vara väldigt välbesökt och i år var inget undantag. Hässleby kyrka var i princip fullsatt då många ville se det största luciatåget på mycket länge. Programmet som framfördes var traditionellt.

Kyrkobesökarna fick höra ett mycket finstämt program och åhörarna gav efteråt stort beröm för sånginsatserna.

Solosång framfördes av Maja Westerström, Maja Granlund, Elin Arvidsson, Ellen Stejdahl och Anders Stejdahl. Totalt sjöngs elva sånger till ackompanjemang på piano av kantor Gösta Larsson, som även spelade orgel, till de gemensamma psalmerna. Lucian läste en dikt som också blivit tradition, en dikt som en gång skrevs av Maj-Lis Möller. Markus Klefbeck var liturg och krönte de båda luciorna. Både de och tärnorna fick varsitt smycke. En kollekt under kvällen upptogs till diabetesfonden.

Under Luciadagen framträdde luciatåget med ett sångprogram på trygghetsboendet Bobinen, Hessleby behandlingshem och Aktivt centrum i Mariannelund samt i Folkets hus i Silverdalen.

Lucia med tärnor bjöd på ett mycket finstämt program.
Lucia med tärnor bjöd på ett mycket finstämt program.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!