Fullträff för kommunens seniorkurs

En kurs där unga möter äldre, där kunskap förmedlas - av de yngre till de äldre. Eksjö kommuns sommarkurser kring mobiltelefoni och IT har blivit en succé.

Maine Sjögren, Ingatorp, Birgitta Davidsson, Hjältevad och Ing-Britt Oskarsson, Hjältevad är tre av deltagarna.

Maine Sjögren, Ingatorp, Birgitta Davidsson, Hjältevad och Ing-Britt Oskarsson, Hjältevad är tre av deltagarna.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-06-27 10:00

Eksjö kommun funderade på utbudet av feriearbeten. Samtidigt grunnade fritidssamordnarna på nya aktiviteter på Träffpunkterna. En gemensam idé blev en IT-kurs för seniorer med hjälp av Studieförbundet Vuxenskolan.

Intresset för en kursen blev stort. Så stort att man inte kunde ta emot alla. Tre fulltecknade kurser i Eksjö och en i Mariannelund är igång.

– Det står 35 personer i kö, för att få vara med, berättar fritidssamordnare Inger Häll, medan de åtta deltagarna i Mariannelund sitter djupt koncentrerade med sina mobiler, för att lära sig mer.

På kursen i Mariannelund är det enbart kvinnor.

– Vi är mer nyfikna. Männen förlitar sig på att vi bokar och sådant. Vi ska lära oss om appar och sen ska vi åka världen runt. Här kan man fråga och man behöver inte känna sig dum. Ungdomarna som lär ut är tålmodiga, kommenterar deltagarna spontant, medan de lär sig ta hem en app.

– Varje app är en värld i sig, förklarar Daniel Undfors, som är handledare från Vuxenskolan.

Tillsammans med feriejobbarna Diana Tafic och William Campbell lotsar han deltagarna genom tekniken och får dem att våga prova. Snart laddas det ner appar utefter egna intressen.

Vid samlingarna blir det en del frågor. Några handlar om säkerhet.

– Om det är mejl som är för bra för att vara sanna, felstavningar så kan det vara skumt. Likaså ska man tänka till om ett telefonnummer ser konstigt ut. Man behöver ju inte svara, påminner Daniel Undfors.

Mariannelundarna Maj Melin, Gerd Johansson, Elisabeth Bern och Pia Östergren laddar hem en app.  Daniel Undfors lotsar i teknikens värld.
Mariannelundarna Maj Melin, Gerd Johansson, Elisabeth Bern och Pia Östergren laddar hem en app. Daniel Undfors lotsar i teknikens värld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om