Gammal kyrkolokal i Mariannelund får ny verksamhet

Fler och fler besöker antikhandeln och fiket Gamla Mejeriet i Karlstorp. Snart flyttar delar av verksamheten till Mariannelund.

Anki och Thomas Wall blev i månadsskiftet ägare till tidigare Betelkyrkan i Mariannelund. Där kommer antikhandel kombineras med kurser i möbelrestaurering och byggnadsvård.

Anki och Thomas Wall blev i månadsskiftet ägare till tidigare Betelkyrkan i Mariannelund. Där kommer antikhandel kombineras med kurser i möbelrestaurering och byggnadsvård.

Foto: Linda Jonzon

Mariannelund2021-11-11 08:00

Gamla Mejeriet i Karlstorp har efter bara tre säsonger vuxit ur sina lokaler i den gamla mejeribyggnaden i Karlstorp.

Nu har Thomas och Anki Wall köpt fastigheten på Kullagatan 5, tidigare Betelkyrkan, som komplement till den befintliga verksamheten.

– Ursprungsidén var en antikaffär med kurser i byggnadsvård och möbelrestaurering, men café- och lunchverksamheten har tagit över halva utrymmet, berättar Anki och säger att caféet från början bara skulle innebära kaffe och kaka.

Den gamla kyrkan, som senast var konsthall, passar verksamheten bra.

– Det är mycket yta och själva kyrksalen är ju otroligt vacker. Det är inget direkt för oss att göra. Vi kan tömma vårt lager och börja bygga upp miljöer där inne.

– Vi kommer lägga upp bilder på allt och sen får det fungera som en utställningshall och pop up-butik som har öppet vid behov och kanske några gånger i månaden. 

undefined
Anki Wall i den nyförvärvade lokalen som passar deras verksamhet bra. "Det är mycket yta, och själva kyrksalen är ju otroligt vacker. Det är inget direkt för oss att göra. Vi kan tömma vårt lager och börja bygga upp miljöer där inne."

Utöver butiksdelen kommer en mindre verkstad husera i lokalen och man kommer ha kursverksamhet.

– Jag tycker intresset för att ta hand om sina möbler är stort och det ökar hela tiden. Vi har haft verksamheter i Stockholm tidigare, Thomas i många år, säger Anki.

Hon berättar att de kan erbjuda flerdagarskurser med övernattning för att nå en bredare målgrupp. Till den nyförvärvade fastigheten hör en lägenhet, och i Gamla mejeriet finns också en uthyrningslägenhet.

Kommer konceptet i Karlstorp förändras i och med det här?
Nej, det kommer det inte. Vi har ju butik i restaurangdelen, men större möbler tror vi mer kommer till sin rätt i Betel. Sen hoppas vi även att få mer plats för verkstad, som vi tänkte från början.

Utöver den mindre verkstaden i Mariannelund kommer en med större maskiner och för andra behov finnas i nuvarande lagret i Karlstorp.

Finns det några risker med att utöka så som ni gör nu?

– Nu känner vi inte det. Det är ändå tre år sedan vi startade och det har varit mer och mer folk för varje år, så det här känns som ett ganska naturligt steg. Det kommer mycket folk när vi har öppet och vi vill möta deras behov.

Förutom Anki jobbar ytterligare en person i köket. Intresset för mat och bak är relativt nytt men Anki saknar hantverket att hålla på med möbler.

– Vi vill fortsätta våra yrken, både jag och Thomas är möbelkonservatorer.

Förhoppningen är att den nya verksamhetsdelen kan starta i vår eller sommar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!