Nyutgivna boken" Den varma dalen" berör tiden från medeltid - till 2020.
– Det handlar inte bara om Mariannelund som ort, säger han om att han vävt in bland annat Pelarne, Rumskulla, Lönneberga och Karlstorp.
– Det går inte att skriva en bok om Mariannelund utan att ta med orterna omkring. De är så tätt sammanbundna, säger han och anser att mindre orter många gånger har en mer spännande historia än större.
Han berättar att Hässleby finns omnämnt första gången år 1178.
– Det är extremt tidigt, säger han.
Vilket är det senaste du har med i boken?
– Precis innan jag lämnade in manus fick jag in att kommunen utreder att starta vårdboende i Mariannelund igen, säger han.
Henrik Simonsen berättar att det delvis är en polemisk bok där han lyfter fram den livskraft och storhet som fanns i de olika samhällena, i kontrast med att alltmer service stängs ner och minnet av det som funnits riskerar att blekna, då den äldre generation som kan berätta blir mindre.
– Boken är en motkraft, säger han.
I sommar kommer han med en bok om Hultbygden.
– Jag uppmanades av en lokal författare att bygdedokumentera. Det startade för 15 månader sedan och växte till att bli en reportagetankedagbok om Hult med utvikningar i historien, geografin och i framtiden.
Till jul väntas en bok om Mariannelund, där de många tidningsartiklar som skrivits genom åren blir en grund.
– Under många år fanns det två redaktioner så det mesta som hänt har arkiverats i tidningshistoria. Jag är själv en del av arkivet, säger han.