Kjell Karlsson har jobbat med mat sedan han var 15 år. På 70-talet fick han jobb som kock åt FN-ambassadören i New York och det kom att bli 35 år i USA. Nu är han 71, tillbaka i barndomsstaden Vimmerby sedan ett antal år, där han hunnit att basa i köket på Björkbacken och göra inhopp både i kommunalt storkök och lokala restauranger.
Nu blir han mentorkock för restaurang Skogen, på Filmbyn Småland.
– Att Kjell Karlsson vill jobba med oss och utbilda vår kökspersonal är en lyx. Hans kompetens och erfarenhet gör att vi kan organisera oss i köket och göra en ännu bättre säsong, säger verksamhetschef Ingela Nilsson Nachtweij.
– Maten är en del av upplevelsen hos oss. En regnig dag under högsäsong serverar vi 150 lunchgäster. Det Kjell kan lära oss ännu bättre är att vara effektiva så vi inte hamnar i en situation där potatismoset tar slut och det dröjer 30 minuter innan vi har nytt på gång.
Hungriga barnfamiljer är kanske lätt som en plätt i jämförelse med mycket av det Kjell Karlsson har i bagaget. Under tio år ansvarade han för matlagningen i drygt 100 Hollywoodfilmer, har lagat käk till FBI och till poliskåren under OS i Salt Lake City. Han har också under många år drivit egna restauranger.
När han flyttade tillbaka till Sverige jobbade han på Hooks herrgård och drev sedan restaurangen på Björkbacken fram till 2022, då han blev pensionär. Typ, pensionär.
– Att vara helt ledig har jag svårt för, jag blir lite uttråkad, särskilt på vintern när jag inte har golfen. Så jag tyckte det var jättekul när Filmbyn hörde av sig, och fördelen är ju att jag jobbar efter behov, inte heltid.
Han blir bland annat mentor till köksansvariga Alva Svensson, 19, som i sommar gör sin tredje säsong i köket.
– Det ska bli riktigt roligt, Alva är duktig och pigg på att lära sig. Det är kul att kunna dela med sig av erfarenheterna från alla dessa år i branschen, alla kök har något bra man kan ta med sig, säger Kjell Karlsson, som jobbat på lyxiga fiskrestauranger i Los Angeles och kämpat med väder och mer eller mindre otillgängliga filminspelningsplatser.
– Jag har varit med om att mat har fått flygas i helikopter till inspelningsplatser i bergen, jag har lagat mat i öknar i 35-gradig värme och där det har varit svinkallt. Vid en filminspelning hade jag en salladsbar i sandstorm.
I restaurang Skogen Småland i Filmbyn är köttbullemenyn efterfrågad bas.
– Den är kvar, men nu testar vi även lunchmenyer onsdagar, lördagar och fredagar i anslutning till loven och först ut är sportlovsveckorna, säger verksamhetschef Ingela Nilsson Nachtweij.
Tror ni att det finns underlag för det?
– Det är det vi vill prova. Jag bedömer inte att det är möjligt att ha öppet jämt – än så länge – men i samband med loven, och med konferenser, grupper och privata bokningar. Det bygger på mer och mer, ju mer känt det blir. Och läget är ju bra. Min tanke när jag började här var att det borde gå, det finns inte så många lunchställen längs riksväg 40 som inte är hamburgerställen.
Ingela Nilsson Nachtweij hoppas också att värvningen av Kjell Karlsson kan betyda fler event på kvällstid.
– Vi har exempelvis Valentinfest nu på fredag. För att leverera trerätters till 75 personer behövs en kock som kan sitt jobb. Event på kvällar är något som är efterfrågat, men det är också en utmaning personalmässigt. Att ha Kjell här tror jag kan ge mer utrymme för det folk vill ha.