– Vem gillar inte köttbullar, säger Filmbyn Smålands verksamhetchef Katja Roselli om valet av inriktning.
– Det här passar med filmerna där den maten åts. Vi har vanligtvis många utländska gäster och de är nyfikna på svenska köttbullar och fika. Och Mariannelund har en köttbullefestival, fortsätter hon.
Även vegetariska och veganska alternativ ska erbjudas. Fokus blir på lokala råvaror och på tillagning från grunden. Hushållningssällskapet i Jönköping tas som hjälp att hitta lokala producenter. Katja Roselli säger att man även ansökt om serveringstillstånd.
Ny kock på restaurangen blir forna Växjöbon Calle Zethraeus som ser fram emot att jobba i en miljö där hans intressen för natur, teknik, matlagning och film kan involveras på ett och samma ställe.
– Det är verkligen drömjobbet, säger han.
Calle Zethraeus berättar att han gick mediaprogrammet med filminriktning på gymnasiet och att han har jobbat en del med film.
Han är utbildad urmakare men hans stora intresse för mat har sedan tagit över.
– Jag är uppvuxen i en familj där matlagning varit centralt. Jag ser fram emot att laga mat till familjer, säger han.
Zethraeus kommer närmast från ett jobb som restaurangkock i Malmö. Han har sökt bland recept från 1800-talet och framåt för att skapa en meny, men det har haft sina utmaningar.
– Alla har sina favoriter av köttbullar, det kan vara exempelvis mormors köttbullar. Det har varit svårt att gå utanför gränserna då man vill göra något som folk känner igen, säger han.