Här finns det nya fartkameror på riksväg 40

Nu finns det fem nya fartkameror på riksväg 40, mellan Mariannelund och Eksjö. "De kommer vara aktiva inom kort", säger Kristina Johansson på Trafikverket.

Nyheten om fartkamerorna på riksväg 40, mellan Eksjö och Mariannelund, kom redan förra året. Nu är de redo att tas i bruk.

Nyheten om fartkamerorna på riksväg 40, mellan Eksjö och Mariannelund, kom redan förra året. Nu är de redo att tas i bruk.

Foto: Jens Ökvist/arkiv

Mariannelund2021-05-18 06:00

Med andra ord måste trafikanterna ha extra koll på hastigheten framöver – om de vill undvika böter.

Den här veckan görs de sista inställningarna. Sedan tas trafiksäkerhetskamerorna i bruk.

– Det kan skilja några dagar på respektive kamera, men före midsommar kommer alla vara igång, säger Kristina Johansson.

Varför sätter ni upp kameror på den aktuella sträckan?

– Väg 40 är en väg med höga hastigheter och mycket trafik som inte har haft fartkameror i någon högre utsträckning tidigare. Det gäller inte minst sträckan mellan Eksjö och Mariannelund. Nu har vi äntligen fått upp de här kamerorna.

– Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

Tre av kamerorna läser av trafiken som går mot Eksjö. De sitter på följande platser: I höjd med Björka öster om Eksjö, Rödebäcken (öster om Hult), samt i den östra utkanten av Ingatorp.

I den andra riktningen, mot Mariannelund, sitter kamerorna vid infarten till Hult och i höjd med sjön Hjälten, mellan Bruzaholm och Hjältevad.

– Sedan finns det långt gångna planer på en sjätte fartkamera som kommer placeras strax väster om Mariannelund. I nuläget kan jag dock inte svara på när den kommer på plats, säger Kristina Johansson.

Totalt finns det cirka 2 200 trafiksäkerhetskameror i Sverige. Drygt 100 av dem är placerade i Jönköpings län. I Kalmar län finns det 74 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!