Har jobbat för en god sak i 90 år

I år firar Mariannelunds karamellkokeri 90 år. En verksamhet som startade i Södra Vi och där blott en decimeters marginal gjorde att kokeriet blev kvar i Mariannelund.

Christian Zedig vid en maskin där det gäller att ha ordning på fingrarna.

Christian Zedig vid en maskin där det gäller att ha ordning på fingrarna.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-01-12 09:00

Ernst Johansson började koka karameller i Halsebo i Södra Vi 1929. I samband med att han gifte sig med sin Gerda 1932 flyttade makarna till Mariannelund och startade ett karamellkokeri. Ernst blev den välkända "karamellaren" i Mariannelund och verksamheten höll till i det som nu är ett uthus invid Preem. Sjukdom gjorde att verksamheten överläts.

– Verksamheten låg nere ett par år innan mina föräldrar tog över 1979, säger nuvarande ägaren Cecilia Jonsson.

– Vi bodde i Hultsfred och jag ville inte flytta. Mina föräldrar hade en hyresfastighet och tanken var att karamellkokeriet skulle flytta in i dess källare. Men det var tio centimeter för lågt i tak för att man skulle få tillstånd att göra det, berättar hon.

Det gjorde att verksamheten blev kvar i Mariannelund och i de gamla lokalerna.

När Åkes Livs lokaler blev lediga 1988/1989 flyttade kokeriet och här är man kvar än idag. May och Sören Engdahl överlät år 2000 verksamheten till Cecilia Jonsson och Johan Zedig men sedan tre år tillbaka är Cecilia ensam ägare. Cecilia ärades 2016 med Årets turistpris i Eksjö kommun. Men hon är mycket noga med att lyfta fram att hon inte är ensam.

– Jag har en väldigt bra och trygg personal, påpekar hon om lagarbetet där åtta årsarbetare plus fem- sex sommaranställda sysselsätts.

Under sommaren 2018 satsade kokeriet på en butik i Eksjö, utöver den man har i Mariannelund.

– Det gick bra och mycket över min förväntan.

Hon säger att det var tur att man hade butiken i Eksjö, eftersom den extremhetta som sommaren innebar, gjorde att försäljningen i övrigt sjönk.

Folk åkte inte på utflykter till kokeriet i samma uträckning och på marknader gick det exempelvis inte att ta allt det man brukade.

– Vi förlorade mycket på grund av värmen. Vi tappade 400 000 kronor i juli månad jämfört med samma månad året innan. Det var ett jobbigt år, summerar hon.

Under hösten och innan jul har man delvis hämtat igen tappet på marknader och julmässor. Dessutom har leveranserna till julbord ökat.

Under ett år besöker man cirka 130 marknader och mässor i södra Sverige.

I dag tillverkar karamellkokeriet ett 50-tal sorters karameller plus kokosbollar och senap. Ett företag som 2019 firar 90 år.

– Jag har inte ens tänkt på att det är 90 år, konstaterar Cecilia.

– Kanske blir det något spontant firande. Annars väntar vi nog till 100 år, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om