Här sågas almarna ner i Mariannelund

Almsjukan har kommit till Mariannelund. Därför ska ett flertal stora almar sågas ner. "Det är väldigt tråkigt", säger Mariannelundsbon Ola Johansson.

Almar som har drabbats av almsjukan sågas ner i Prästgårdsallén i Mariannelund.

Almar som har drabbats av almsjukan sågas ner i Prästgårdsallén i Mariannelund.

Foto: Ola Johansson

Mariannelund2022-02-05 16:00

Det var på fredagen som nedsågningen av almarna i Prästgårdsallén i Mariannelund påbörjades. Ola Johansson, som är uppväxt vid allén och bor där sedan 60 år tillbaka, har följt arbetet.

– Jag tycker att det alltid är väldigt tragiskt när man tar ner gamla träd. Det känns som gamla vänner på något sätt, säger han.

Enligt de uppgifter som Ola Johansson fått av kommunens stadsträdgårdsmästare ska samtliga almar i Prästgårdsallén sågas ner.

– Alla almar ska bort och jag har räknat till 18 stycken. Alla visade tecken på almsjuka, sa de när de var ute och märkte ut almarna, säger Ola Johansson.

– Det är väldigt tråkigt. Det kommer att märkas i och med att det är alla de högsta träden i allén. De är bra som en fin lähäck, för det är öppna fält här och det blåser ganska mycket i Mariannelund. Då skyddar de samhället lite grann från vindar.

Samtidigt försvinner inte alla träd i allén, eftersom lönnarna blir kvar.

– Det är inte så att de tar bort allén. Men det kommer att märkas rejält när de 18 största träden kommer bort.

Enligt Eksjö kommun har en aggressiv form av almsjuka kommit till kommunen. Totalt ska omkring 90 almar sågas ner i Eksjö, Hult och Mariannelund, rapporterar Smålands-Tidningen.

– Väldigt stora träd har dött under sommaren 2021 som vi måste ta ner. Det kommer att bli väldiga reaktioner förstår jag, säger stadsträdgårdsmästaren Elisabeth Jörgensen till Smålands-Tidningen.

Totalt 18 stycken almar ska fällas i Prästgårdsallén. Men lönnarna blir kvar.
Totalt 18 stycken almar ska fällas i Prästgårdsallén. Men lönnarna blir kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!