Här ska det bli mindre trångt

Furulundsskolan får stöd för att stötta upp verksamheten och kommunen tittar nu på hur man kan lösa trångboddheten tidigare än tänkt.

Furulundsskolan har haft problem då elevantalet ökat och personalbrist varit tydlig.

Furulundsskolan har haft problem då elevantalet ökat och personalbrist varit tydlig.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-10-23 17:00

Budgeten för barn- och utbildningsnämnden som är tilldelad för 2018 handlar om 399 miljoner kronor men som prognosen ser ut nu överskrider man den summan och det rejält, trots ett intensivt arbete att få budgeten i balans.

– Vi har fortfarande minus. Prognosen visar 13 miljoner minus och en driftkostnad på totalt 411 miljoner kronor, säger Bo-Kenneth Knutsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Dilemmat på nationell nivå kring regeringen påverkar kommunerna vad gäller bidrag som kan rädda ekonomin.

– Nu har vi situationen i landet så vi har inte koll på hur bidragsdelen ser ut fram över. Det finns en osäkerhet kring det, säger han om förutsättningarna.

– Vi har upprättat en åtgärdsplan på skolenheterna. Vissa skolenheter går bra medan andra har det svårare. En skola där man har det svårt är Furulundsskolan i Mariannelund. Vi har varit på plats på skolan och en handlingsplan är gjord. Vissa saker är igång. Det handlar om att prioritera personal, få stöd med vikariesituationen och prioritera elevhälsan på skolan, där man får förstärkning av personal.

Bo-Kenneth Knutsson säger att det handlar om både ett akut och mer långsiktigt arbete. Trångboddheten på skolan är idag även den akut.

– Det är klasser med 26-27 elever och det är viktigt kunna dela upp dem i två grupper. Nu tittar vi på hur man kan tidigarelägga resurser. Planen var att vi skulle ha bättre lokaler augusti 2019 men elevantalet har ökat så vi vill tidigarelägga det, säger Bo-Kenneth Knutsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om