Prästens intresse gjorde honom till bokhandlare

På 40 kvadrat i centrala Mariannelund trängs 4000 olika boktitlar, en bråkdel av alla böcker som Per-Inge Planefors samlat på sig.

Affärsidén är att det ska vara roligt. "Man får komma in och bara titta och prata lite, man måste inte handla", försäkrar Per-Inge Planefors som driver Egons Bok och bild i Mariannelund.

Affärsidén är att det ska vara roligt. "Man får komma in och bara titta och prata lite, man måste inte handla", försäkrar Per-Inge Planefors som driver Egons Bok och bild i Mariannelund.

Foto: Linda Jonzon

Mariannelund2022-01-22 18:53
undefined
Per-Inge Planefors öppnade Egons Bok och bild för ett år sedan. "Försäljningen går bättre än jag räknat med", säger han.

För ett år sedan slog den pensionerade prästen upp portarna till Egons bok och bild, mitt under brinnande pandemi. Med två öppetdagar i veckan och max två kunder samtidigt i butiken, har affärerna gått över förväntan.

– Jag har flera stammisar som köper förvånansvärt mycket över disk och ungefär två tredjedelar går via webben.

Per-Inges intresse för böcker började hemma hos konfirmationsprästen.

– Det var inget bokläsande hemma hos oss, men han hade bokhyllor precis överallt. Jag minns att jag frågade om han hade läst alla och att han svarade att livet är för kort för det. Han bytte och gav bort många böcker. Jag tror det började där för mig.

Per Inge har hela sitt yrkesverksamma liv jobbat som präst och läsningen har alltid funnits med.

­– I och med att jag har jobbat som prälle har jag behövt fylla på, man kan inte bara ge ut, och för mig är viktigt att hålla mig up to date.

Just nu läser han mycket samtidspolitisk litteratur.

Biografier och memoarer är något det finns gott om i butiken.

­– Sånt går ganska lätt att sälja, säger Per-Inge och berättar att böcker om Lisa Axelsson gick med en gång när hon blev minister.

undefined
4000 titlar står kategoriserade i välfyllda bokhyllor. – Jag har väl ungeför 25 000 titlar, men resten står i lagerlokaler, avslöjar bokhandlare Planefors.

Butiken har både förlagsnytt och antikvariskt i sortimentet. En del av de begagnade böckerna är inte ens särskilt gamla.

– De konventionella bokhandlarna har blivit väldigt snabba med att rensa ut titlar som inte säljer bra, så många böcker försvinner snabbt och går inte att få tag i.

Därför anser Per-Inge att hans butik behövs.

– Det finns välsorterade bokhandlare i Eksjö och Vimmerby, men vill man till ett antikvariat så är det Linköping eller Växjö som gäller, så vi ligger lite mitt i.

De flesta böckerna är ordnade efter kategori i bokhyllorna: mat och inredning, 1900-talshistoria, lokala författare med mera.

– Jag försöker vara välsorterad med svensk skönlitteratur och det finns hur mycket pocket som helst.

Att hjälpa kunder att hitta en specifik bok, eller lotsa vidare till andra titlar baserat på vad de läst innan, är det som Per-Inge fascineras mest av. 

– Jag tycker att det är roligt att kunna hjälpa till med något som är svårt att få tag i, eller när kunden blir glad av ett oväntat tips.

undefined
–Jag har alltid läst mycket själv. I och med att jag har jobbat som prälle har jag ju behövt fylla på och hålla mig up to date.

Finns det likheter mellan att vara präst och bokhandlare?

– Ja, många. Jag tänker på bibelordet ”I begynnelsen var Ordet” som är en hymn om Kristus. Alla religioner är burna av ord. Vi fungerar inte utan ord, varken det talade eller skrivna, tror Per-Inge.

– Böckerna kan hjälpa oss ut ur oss själva och att se varandra, de hjälper oss att resa till andra platser och andra tider. 

I rollen som bokhandlare är det mänskliga mötet viktigt, precis som i prästyrket.

Tanken på att öppna bokhandel efter pensionen fanns i bakhuvudet och blev snart verklighet efter att han på allvar började titta efter en lämplig lokal.

undefined
Per-Inge Planefors ser inga risker med sin verksamhet i Mariannelund. – Det är i ett hanterligt format, menar han.

Vad är den största utmaningen med att driva den här typen av butik just här?

– Att ha en så pass stor rotation på det, så att det hela tiden känns fräscht.

Men han ser det inte som någon stor risk att satsa här.

– Det här är hanterbart och affärsidén är att det ska vara roligt.

Namnet Egon då, varifrån kommer det?

Jo, det var namnet på älghuvudet som hängde hemma hos Per-Inges svärfar. 

– Han berättade en skröna om Egon för alla barn och jag tyckte att namnet på bokhandeln skulle vara ett narrativ, säger Per-Inge som gärna för skrönan vidare till den nyfikne.

undefined
Affärsidén är att det ska vara roligt. "Man får komma in och bara titta och prata lite, man måste inte handla", försäkrar Per-Inge Planefors som driver Egons Bok och bild i Mariannelund.
Per-Inge Planefors

Ålder: 68 år.

Familj: Frun Hedda Jansson.

Bor: I Ingatorp sedan fem år.

Gör: Bokhandlare och pensionerad präst sedan ett år. Prästvigningen står fast så jag vikarierar ibland.

Intressen: Jag är musikbiten, spelar piano och orgel för husbehov, går gärna på opera- eller symfoniorkesterkonsert.

Favoritförfattare: Lars Gustafsson. Han har en förmåga att väva in filosofiska och andliga resonemang i skönlitterära texter.

Affärsidé Egons bok och bild: Att det ska vara roligt, för både bokhandlare och kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!