Hillevi har skapat en helt egen pelargonsort

Inte alla kan stoltsera med en egen blomsort, men det kan Hillevi Netteberg. Sedan ett par år tillbaka finns Hornsvedpelargonen.

För att gynna blomningen gäller det att nypa av visset.

För att gynna blomningen gäller det att nypa av visset.

Foto: Linda Jonzon

Mariannelund2022-05-26 05:00

Hillevi Netteberg bor i Lilla Hornsved utanför Mariannelund. Växthuset är fullt av pelargoner, bland annat den egna sorten Hornsvedpelargonen som blivit godkänd av Svenska pelargonsällskapet.

– Jag tog med fröet när jag flyttade hit för nio år sedan, så den har blivit till här, säger Hillevi när vi ses i växthuset.

undefined
I det hemsnickrade växthuset tar pelargonerna upp den mesta platsen just nu. Hillevi har flera sorter utöver den egna, Hornsvedpelargonen.

För att få fram nya sorter tar man helt enkelt frön från en planta. Det blir i stort sett alltid en korsbefruktning så en planta förökad från frö blir aldrig som moderplantan.

– Min pelargons mamma heter Sprinty, hon har parat sig med en annan pelargon, du vet, blommor och bin. Jag är osäker på pappan.

Hornsvedpelargonen är en så kallad minipelargon. Det innebär att blad och blommor är små, även på en planta som växer sig stor.

– Jag har alltid gillat miniatyrer och dvärgar eftersom de får plats på fönsterbrädan.

undefined
Hornsvedpelargonen är en miniatyr som har små blommor och blad. Blommorna är enkla, skirt rosa och vita.

För att få en ny sort registrerad behöver man utesluta att sorten redan finns. 

– Jag fick hjälp av en pelargontant som har tagit fram flera egna sorter. 

Varför ville du få din pelargon registrerad?

– Det verkade coolt och så tyckte jag att min pelargon blev så fin. Jag hade på känn att den inte fanns tidigare.

Hillevis intresse för odling kom tidigt, innan skolåldern.

– Jag började fanatiskt föda upp kaktusar innan jag övergick till pelargoner. Jag är sådan att jag gärna provar på nya saker, men jag kommer alltid tillbaka till pelargonerna. Det är något med dem som tilltalar mig.

undefined
För att gynna blomningen gäller det att nypa av visset.

– Många gillar ju de buskiga sorterna, men jag gillar mer när de är lite gängliga och man ser att de har varit med ett tag, säger Hillevi. 

Hon fascineras av att de kan berätta en historia. Vid två tillfällen har Hornsvedspelargonen varit nära att utrotas av misslyckad vinterförvaring. Båda gångerna har en vän säkrat pelargonens existens.

– Nu har jag hittat ett säkert sätt att övervintra dem. Ett knep är att förvara plantorna på olika ställen så att inte alla stryker med om de drabbas av exempelvis ohyra. Jag har några under växtbelysning som jag skämmer bort ordentligt, andra står ljust och svalt och några i fönstren som vanliga rumsväxter.

Hillevi har nästan 20 plantor av sin sort nu och är noga med att sticklingsföröka. 

– Dessutom har blomsteraffären köpt in några plantor. 

Hon ser det framför allt som en möjlighet att få sorten att leva vidare. Snart kan Hornsvedpelargonen vara i var mans ägo.

undefined
Hillevi Netterberg har tagit fram en ny pelargonsort. Hornsvedpelargonen kom till från ett frö hon hade med sig till gården när hon flyttade hit för nio år sedan.
Användbart stilleben. Vattnet som är indraget i växthuset kommer från en källa i skogen som förr försörjde hela gården med vatten.
Användbart stilleben. Vattnet som är indraget i växthuset kommer från en källa i skogen som förr försörjde hela gården med vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!