Hotet: Gamla dammen kan försvinna

Eksjö kommun har beviljats ett bidrag till ett vattenvårdsprojekt. Om projektet genomförs innebär det att den nedre av bruksdammarna i Mariannelund tas bort.

Dammen när den tömdes.

Dammen när den tömdes.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2019-01-24 06:00

De anrika gamla dammarna har varit synonymt med Mariannelunds kulturmiljö i väldigt många år men den nedre bruksdammen kan nu sjunga på sista versen.

Ett tidigare EU-projekt tittade på hur vandringshinden kunde raderas ut och gynna öring, flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla. Men det aktuella området har visat sig knepigt för kommunen att miljöanpassa.

Mot trygghetsboendet Bobinen finns en mycket begränsad yta och på andra sidan ligger det gamla sulfitområdet. Återkommande tester har visat att den gamla lutdammen inte läcker ut föroreningar.

– Men om vi skulle börja riva och ta bort dammens fäste är det stor risk att det kan börja läcka. Vi har en utmaning att hitta en lösning, säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Jämte det gör nya lagkrav och direktiv att alla dammar med en viss mängd vatten framöver måste lagligförklaras om de inte redan är det. Det är inte den nedre bruksdammen.

– Om man ska lagligförklara dammen måste man göra stora utredningar vad den ska klara av. I dag har dammen manuella luckor i dåligt skick. Med tanke på de situationer vi haft kan det gå väldigt snabbt. Det kan bli ett lokalt skyfall och då är det en svag punkt. Ska man lagligförklara måste man säkerställa utifrån översvämningsrisker och det skulle krävas stora kostnader genom automatluckor och upprustning av dammen, säger han.

Avrinningen från dammen är liten och senast 2012 blev det problem med översvämningar. För att gynna faunapassagen och ta bort en ekonomisk "tickande bomb" har samhällsbyggnadsnämnden tagit beslut att inleda arbetet för att ta fram handlingar, för att kunna skicka in en tillståndsansökan om att riva ur dammen, enligt samhällsbyggnadschefen.

– Dammspegeln försvinner och det blir ett rinnande vattendrag.

Under våren kommer kommunen bjuda in till samråd för att diskutera situationen.

– Vi vill ha en bra och kärnfull diskussion med de som är berörda, säger Mikael Wärnbring och påpekar att det inte är helt enkelt att veta vilka som är det, eftersom det är en allmän damm.

Tillståndsansökan handläggs av Mark- och miljödomstolen.

Eksjö kommun har sökt bidrag för Lokala vattenvårdprojekt och har nyligen beviljats ett bidrag på 525 000 kronor för ändamålet Nedre bruksdammen.

Genomförs projektet måste det, enligt länsstyrelsens, slutföras senast den 31 december 2020.

Nedre bruksdammen kan framöver ersättas av en strömfåra. Så här såg det ut när dammen tömdes.
Nedre bruksdammen kan framöver ersättas av en strömfåra. Så här såg det ut när dammen tömdes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om