Ett år efter villabranden – ruinerna står kvar

Fortfarande ett drygt år efter den allvarliga villabranden i Mariannelund där en man omkom står det brandhärjade huset kvar.

Det är ett drygt år sedan villan i Mariannelund eldhärjades och en man omkom. Sedan dess står resterna av huset kvar.

Det är ett drygt år sedan villan i Mariannelund eldhärjades och en man omkom. Sedan dess står resterna av huset kvar.

Foto: Josefine Antonsson

Mariannelund2023-03-21 05:00

Det var i februari 2022 som villan i centrala Mariannelund totalförstördes vid en brand. Husets ägare omkom av de skador han ådrog sig vid branden och det är fortfarande oklart om det finns någon närstående eller annan person som kan ta över fastigheten. 

Malin Larsson, plan- och byggchef på Eksjö kommun, berättar att kommunen håller ögonen på ärendet men att det i nuläget inte finns så mycket konkret att göra från kommunens sida.

– Vi har ingen person att kontakta, det enda som syns i fastighetsregistret är en avliden person som ägare och därför står vi och stampar och kommer ingenstans som det ser ut just nu, säger hon.

Mikael Wärnbring, samhällsbyggnadschef på Eksjö kommun, håller med om att ärendet är komplicerat. Finns det ingen juridisk person att ställa krav på, med exempelvis ett föreläggande om att huset ska rivas, hamnar man i en återvändsgränd. 

– Det är självklart vår förhoppning att huset ska tas om hand så fort som möjligt. Det är ingen som tycker att den här situationen är rolig. När de juridiska delarna blir klara hoppas vi att det finns en ägare som gör de åtgärder man ska. Om inte finns möjligheter att hantera det på annat sätt. Fastigheten blir inte kommunens ansvar per automatik annat än om det finns en fara för människors hälsa och miljö, då har vi på kommunen en ingripande möjlighet, men det är väldigt ovanligt att det händer, säger han. 

Förutom att det utbrunna huset är en tråkig syn för förbipasserande, riskerar det också bli en farlig lekplats. 

Hur ser ni på risken att barn börjar leka i huset och kan skada sig?

– När det gäller tillträde så är huset är en privat fastighet och där ska man givetvis inte vistas. Det finns fall där man kan gå in med tvångsåtgärder och det är exempelvis om byggnadsdelar kan falla utanför fastigheten. Men som det ser ut nu jobbar vi för att en fastighetsägare eller en juridisk person ska kunna ta sitt ansvar, säger Mikael Wärnbring. 

Hur länge kan en brandhärjad fastighet stå övergiven innan något händer?

– Enligt plan- och bygglagen, som vi följer, finns ingen deadline, utan man behöver ha en person eller ett företag att förelägga. Skatteverket har sina processen men där har jag tyvärr ingen insyn. Det kan finnas fastigheter som saknar ägare under en längre tid och ingen myndighet kan bli tvingad att ta över ägandet av en fastighet eller mark, säger Malin Larsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!