Inga sökande till brandmanstjänster

Tre tjänster är konkret vakanta och ytterligare en behövs för att kunna täcka behovet av deltidsbrandmän till stationen i Mariannelund. Men hittills har inga sökande visat intresse för tjänsterna.

Eric Lewenhaupt har gjort flera besök på orten för att försöka rekrytera nya deltidsbrandmän till Mariannelunds brandstation.

Eric Lewenhaupt har gjort flera besök på orten för att försöka rekrytera nya deltidsbrandmän till Mariannelunds brandstation.

Foto: Ivonne Svahn

Mariannelund2018-09-27 06:00

På brandstationen i Mariannelund ska det finnas totalt 15 anställda. Men platserna är i dag inte uppfyllda och Eksjö kommun söker just nu fyra deltidsbrandmän till stationen.

– Vi har tre vakanser och varför vi söker fyra personer är för att det finns en förhoppning om att försöka ligga på plus, säger Eric Lewenhaupt, brandmästare i Eksjö kommun.

På söndag går ansökan om de fyra tjänsterna i Mariannelund ut, men lär med stor sannolikhet ligga kvar ett tag till. Hittills har nämligen ingen sökt någon av tjänsterna.

– Nej, till den här aktuella omgången har vi nog inte haft något intresse alls, säger Lewenhaupt.

Är intresset för yrket svagt eller beror det på andra orsaker?

– Det kan säkert vara så att intresset har svalnat de senaste åren. Man värdesätter kanske sin fritid på ett annat sätt i dag.

Eric Lewenhaupt tror även att ett minskat antal arbetstillfällen på orten spelar in. Förra året stod det klart att en av ortens största arbetsgivare, Söderhamn Eriksson, skulle flytta sin produktion från Mariannelund till Söderhamn och därmed försvann ett 40-tal jobb från samhället.

– Vi har märkt de senaste kanske två åren att det blivit allt svårare att rekrytera personal i Mariannelund. Att antalet arbetstillfällen har minskat kan säkert vara en del av orsakerna till det, men det finns säkert flera faktorer.

Eric Lewenhaupt säger att han ser en viss oro kring svårigheterna att fylla bemanningen på brandstationen i östra kommundelen.

– Framförallt är vi inte nöjda med det. Vi har ambitionen att ha fulla grupper överallt. Nu har vi fått göra lite justeringar när det gäller larmplanen, där Hjältevad rings in och får hjälpa till även vid mindre händelser.

Finns det några säkerhetsrisker med att det saknas tre personer till en enhet?

– Det blir ju i slutändan en försämring av de initiala insatserna. Vi har tur som har både Hjältevad och Rumskulla i närheten så vi klarar ganska mycket. Men det är absolut inte önskvärt.

Räddningstjänsten har gjort flera försök att rekrytera brandmän i Mariannelund. Bland annat genom att informera på arbetsplatser, delta i aktiviteter och synas på evenemang. På tisdagen fanns Eric Lewenhaupt på plats under Furulundsskolans personalmöte för att informera personal på skolan om tjänsterna.

– Syftet är att försöka rekrytera bland personalen vi träffar.

"Det är bara i Mariannelund vi saknar personal, i övrigt har vi fulla grupper" säger brandmästare Erix Lewenhaupt som på tisdagen besökte personal på Furulundskolan i ett försök att rekrytera nya deltidsbrandmän.
"Det är bara i Mariannelund vi saknar personal, i övrigt har vi fulla grupper" säger brandmästare Erix Lewenhaupt som på tisdagen besökte personal på Furulundskolan i ett försök att rekrytera nya deltidsbrandmän.
Deltidsbrandman/krav:

* En deltidsbrandman måste ha ett arbete i närheten av stationen och kunna infinna sig på sex minuter

* Vissa fysiska krav finns för att man ska kunna rökdyka. Tester görs på den som söker en tjänst som deltidsbrandman

Källa: Brandmästare Eric Lewenhaupt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om